Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγή σκυτάλης ή τον ρίχνουν.


Με το βλέμμα ήδη στην επόμενη ημέρα για τη χώρα, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εντατικές είναι οι διεργασίες και οι επαφές στο παρασκήνιο ενώ για απόψε είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Μιλώντας στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου συναίνεσε στην πρόταση Σαμαρά για μεταβατική κυβέρνηση με την προϋπόθεση αφενός να εγκριθεί η δανειακή σύμβαση αφετέρου να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης απόψε.
 

 Παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε εκ νέου ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας τον για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από τη Βουλή όπου αναμένεται σήμερα να επιστρέψουν για να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. 

Από νωρίς το πρωί και σήμερα στελέχη όλων των κομμάτων τοποθετούνται σε διαφορετικούς τόνους τόσο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όσο και για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας έως ότου προκηρυχθούν εκλογές, ενώ κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να ρίξουν τον Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε κυβέρνηση ενότητας.

11:43
 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν μεταβατική κυβέρνηση. Πιέζουν για να φύγει ο Παπανδρέου.

11:40
 Τηλεφωνικές συνομιλίες Βενιζέλου με Γιούνκερ, Ρεν, Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το σχέδιο δέκα σημείων.

13:35
 Εάν η προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν προχωρήσει, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συνυπέγραψαν χθες non paper που καλούσε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι έτοιμοι να «ξεπαγώσουν» την πρωτοβουλία τους, διαμήνυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.

13.05
 Να αλλάξουν συμπεριφορά για να δει ο τόπος προκοπή, ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρηςαπό Σαμαρά και Παπανδρέου, τους οποίους για ακόμα μια φορά αποκάλεσε «παιδιά της Βοστόνης».

12:34 Καθαρές λύσεις πρότεινε ο
 Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας την ανάγκη για μια κυβέρνηση μεταβατικού χαρακτήρα.

12:23
 Για «απίστευτη ανευθυνότητα» κατηγόρησε τους Γ. Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

12:12
 Να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μετά να προκηρυχθούν εκλογές ζήτησε ουσιαστικά ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση περί δημοψηφίσματος πέτυχε μερικώς τη συναίνεση. «Πιστεύω ότι το βράδυ όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πράξουμε το βράδυ στο καθήκον μας και αμέσως μετά θα πάμε σε εκλογές. Μέλημα μας η σωτηρία της πατρίδας» δήλωσε.

11:30
 «Δε δέχομαι εκβιασμούς», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς. «Εγώ την υπέρβαση μου την έκανα αποδείχθηκε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Γ. Παπανδρέου είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του» είπε στο γραφείο του στην Βουλή χθες βράδυ.

11:19
 Δεν θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση ο Π. Καμμένος. Διαφοροποιείται από τη γραμμή Σαμαρά.

11:03
 Θα απέχει από την ψηφοφορία η Έλσα Παπαδημητρίου αν και αρχικά είχε αποφασίσει να υπερψηφίσει τη κυβέρνηση.

10:51 «Πυρά» από Γ. ΜΙχελάκη στον πρωθυπουργό:
 «Γαντζωμένος σε ένα αυτοκίνητο που πάει στο γκρεμό».

10:37
 «Μεταβατική κυβέρνηση εντός της βδομάδας». Ο Κώστας Γείτονας δηλώνει ότι ο Παπανδρέου δεν θέτει όρο να είναι πρωθυπουργός.

09:34 «
Νομίζουμε ότι είμαστε σε προηγούμενο στάδιο. Μας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα», δήλωσε ο Τηλέμαχος Χυτήρης κατηγορώντας ανοιχτά τον πρωθυπουργό για «αδράνεια» όσον αφορά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τόνισε δε ότι στη νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. 

09:28
 Την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί καθώς έχει χάσει την  πραγματική δεδηλωμένη, όπως είπε.  

09:23
 «Λάθος» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚΠέτρος Ευθυμίου, προσθέτοντας πως κόστισε σε αξιοπιστία. 

09:11
 Την πρόθεσή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, υπό προϋποθέσεις, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

08:56
 Την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε εκ νέου ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

07:06 Η Ελλάδα βρέθηκε για άλλη μία φορά στο προσκήνιο του διεθνούς Τύπου με φόντο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αλλά και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Η
 Wall Street Journal έκανε λόγο για ανταρσία, η Bild ανέφερε πως η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι πιο κοντά από ποτέ. ΟιFinancial Times γράφουν πως επαναστάτησαν οι υπουργοί του Παπανδρέου, ενώ η γαλλικήLibération έχει την ελληνική σημαία στο πρωτοσέλιδο με τίτλο «Η ελληνική κρίση- η Ευρώπη σε διάσπαση». 

22:18
 Στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι αποδέχεται κυβερνητικό σχήμα ευρείας αποδοχής με μοναδική προϋπόθεση να εγκριθεί η δανειακή σύμβαση και αμέσως μετά η χώρα να πάει σε εκλογές. Τόνισε πως δεν απέκλεισε καμία πρόταση και ότι δεν είναι γαντζωμένος σε καμία καρέκλα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου