Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή κατάρρευση και οικονομικό meltdown

Ξεχάστε τους Κινέζους. Δήλωσαν ότι αν δεν δουν ακριβώς τις λεπτομέρειες του σχεδίου των Ευρωπαίων δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κανέναν EFSF. 


Οι G20 από την άλλη σκέφτονται να ενισχύσουν το ΔΝΤ με την αύξηση των αποθεμάτων του νομίσματός του, του SDR. Το SDR είναι ένα νόμισμα που προκύπτει βάσει ενός συνόλου νομισμάτων που λαμβάνονται ως νομίσματα αναφοράς. 



Σκέφτονται λοιπόν να αυξήσουν τα αποθέματα κατά 250δις SDR. Βεβαίως στο ΔΝΤ το μεγαλύτερο ποσοστό σε SDR το έχουν οι ΗΠΑ με 17,72% και ακολουθεί η Ιαπωνία με 6,57% ενώ η Γερμανία είναι τρίτη με 6,13%. Τώρα επειδή το EFSF δεν έχει και μεγάλο σουξέ για προφανείς λόγους ίσως να ενισχυθεί από το ίδιο το ΔΝΤ. Βεβαίως κατά τ' άλλα το EFSF θα είναι ευρωπαϊκό (sic). 


Όμως η ενίσχυση αυτή θα γίνει μόνο στην περίπτωση που η Ευρώπη μπορέσει να συμφωνήσει σε ένα αξιόπιστο σχέδιο. Εδώ τα χαλάμε. Αξιόπιστο σχέδιο η Ευρώπη; Δύσκολο, πολύ δύσκολο! 
Τις τελευταίες μέρες το σχέδιο της 27ης Οκτώβρη, καθόλα αόριστο, απέκτησε φανατικούς οπαδούς. 



Γιατί; Απλό, τα 8δις €της επόμενης δόσης θα βοηθήσουν για λίγο ακόμη την επιβίωση του πολιτικού προσωπικού το οποίο έχει πανικοβληθεί. Όμως επιβάλει σκληρή λιτότητα για 9+ χρόνια και επιπλέον 15δις αποκρατικοποιήσεις που προστίθενται στα ήδη συμφωνηθέντα 50δις € (σύνολο 65δις). 


Μπορεί κάποια κυβέρνηση να αποφασίσει για λιτότητα που ξεπερνά την θητεία της; Σαφώς και όχι! Το δημοψήφισμα θα ήταν το μέσο νομιμοποίησης του προγράμματος ή της απόρριψής του. Στο κάτω κάτω όλοι οι στόχοι του μέχρι τώρα προγράμματος απέτυχαν. Η ανεργία αυξήθηκε στο 17,6%, το χρέος θα είναι του χρόνου χωρίς το κούρεμα (γιατί και αυτό παίζεται) στο 180%, η μισή Αθήνα είναι ξενοίκιαστη και τα μισά μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο. Άλλα 9 χρόνια μια από τα ίδια θα εξαφανίσουν την χώρα. 

Μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος οι Μέρκελ και Σαρκοζύ επιδόθηκαν σε μπαράζ απειλών και εκβιασμών. Έφθασαν στο σημείο να απειλούν με μη καταβολή της δόσης των 8δις € αφήνοντας την χώρα χωρίς ρευστό. Μόνο που....στο πόκερ υπάρχει ο όρος "poker face" και αναφέρεται στο μπλοφάρισμα που γίνεται μέσω της έκφρασης του προσώπου ώστε ο αντίπαλος να νομίσει ότι το χαρτί που κρατάει δεν είναι καλό. Ας δούμε το χαρτί της Ελλάδας. 


Η Ελλάδα έχει να καταβάλει 12,2δις το Δεκέμβριο σε δάνεια που έχει πάρει. Η μη καταβολή της δόσης θα σημάνει και την μη πληρωμή των δανείων αυτών και άρα την επίσημη χρεωκοπία και την ενεργοποίηση των CDS που σε συνδυασμό με άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα θα προκαλέσουν μεγάλες απώλειες σε τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς, και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων. Επίσης θα στείλουν τα επιτόκια της Ιταλίας στο θεό. Εχθές ήταν στο 6,40%, ποσοστό ήδη μη βιώσιμο. Το ενδεχόμενο αναταραχών στην χώρα και έκφρασης της λαϊκής οργής προς το πολιτικό προσωπικό είναι πολύ πιθανό. Οι αναταραχές αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως ακριβώς έγινε και με το κίνημα των αγανακτισμένων και του Occypy Wall Street. Η Ευρώπη είναι καζάνι που βράζει και εύκολα θα εκγραγεί εκσφεντονίζοντας το καπάκι της κατσαρόλας. Και τότε θα έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και το πράγμα θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να μαζευτεί. 


Όλα αυτά είναι γνωστά σε Γαλλία και Γερμανία και γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα να πέσει. Η Γαλλία είναι πολύ πιθανό να υποβαθμιστεί από τους Οίκους Αξιολόγησης και ο Σαρκοζύ να δει το ενδεχόμενο μιας ακόμη θητείας στο Ελιζέ να χάνεται στον ορίζοντα. Αυτό εξηγεί και τις ωμές σχεδόν αντιδημοκρατικές δηλώσεις του στην Σύνοδο των G20. 


Από την άλλη ο Παπανδρέου δείχνει να είναι ανακόλουθος. Εχθές δήλωσε στην Βουλή ότι το δημοψήφισμα δεν θα ετίθεντο αν υπήρχε η συναίνεση της αντιπολίτευσης. Και το είπε δημόσια. Είναι σα να έλεγε στον Σαμαρά ότι "ξέρεις μπλόφαρα για να σε παγιδέψω" και φυσικά ο Σαμαράς αντέδρασε έντονα. Λογικό θα έλεγα! Άκουσα ύστερα την δεύτερη ομιλία Παπανδρέου και με έκπληξη διαπίστωσα ότι έλεγε ακριβώς τα ίδια. Σαν να μην είχε συμβεί τίποτα εντωμεταξύ. Έψαχνα να δω την ένδειξη "επανάληψη" στην οθόνη της τηλεόρασης. Μάταια όμως, ήταν live. 


Οι εκλογές δεν αποτελούν λύση χωρίς δημοψήφισμα. Που θα οδηγήσουν; Σε μία άλλη κυβέρνηση που θα προωθήσει το πρόγραμμα. Αν προηγηθεί το δημοψήφισμα τότε η όποια κυβέρνηση θα μπορεί να το πάει στους Ευρωπαίους και να τους πει "κοιτάξτε, εδώ έχω την απόρριψη αυτού που μου δώσατε, θέλω κάτι καλύτερο". Εμπεριέχει ρίσκο όλο αυτό; Φυσικά και ναι. Μπορεί να μας αφήσουν στεγνούς από ρευστό. Όμως θα πρέπει επιτέλους να ξεβαλτώσει όλο αυτό. Αν δεν γίνει τότε κάθε 3 μήνες θα έχουμε τον ίδιο εκβιασμό για νέα μέτρα. Η κατάσταση σήμερα είναι άσχημη. Μπορεί να γίνει χειρότερη αν δεν κάνουμε κάτι. Τι διαφορά έχει αν είμαστε μπατίρηδες με ευρώ ή χωρίς αυτό; Καμία! 


Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να δει την αλήθεια κατάματα. Το οικοδόμημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει γιατί όταν κτίστηκε ο μηχανικός έκανε ατασθαλίες. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός μεταφοράς πόρων από το κέντρο στην περιφέρεια για να αντισταθμίζεται το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και αυτό έχει δημιουργήσει αβυσσαλέες διαφορές που γονάτισαν την περιφέρεια. Τα 3Α της Γερμανίας οφείλονται στην περιφέρεια που αγόραζε όλα αυτά τα χρόνια τα προϊόντα της. Η Ευρώπη σαν σύνολο πουλούσε από το κέντρο στην περιφέρεια και μετέφερε χρήμα από την περιφέρεια στο κέντρο. Το σύστημα έφθασε σε κορεσμό πλέον και θα πρέπει να εξορθολογιστεί ή να καταρρεύσει. Δεν είναι το πρόβλημα η Ελλάδα και οι όποιες αστοχίες της. Βεβαίως και δεν αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που εδόθησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όμως δεν είναι αυτό που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση. 


Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πρόκειται για απλά μπαλώματα και μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον. 


center24.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου