Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Soros: Πραγματικός κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας για Ελλάδα (Πραγματικός κίνδυνος να μην πάρουν οι τοκογλύφοι τα χρηματά τους!)

Τον «πραγματικό κίνδυνο» μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας μαζικής φυγής καταθέσεων από τράπεζες άλλων χωρών, σύμφωνα με το George Soros. 

Οποιαδήποτε μείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει «με τάξη» και οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την επιβίωση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε ο Soros σε ομιλία του στη Βουδαπέστη.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα συμβεί αλλά πρόκειται για πραγματικό κίνδυνο», τόνισε. Χωρίς τη στήριξη των δανειστών, «είναι πιθανή η μαζική φυγή καταθέσεων και σε άλλες χώρες», προειδοποίησε.

Οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ταμείο διάσωσης για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίνοντας στην Ελλάδα την ευκαιρία να προσπαθήσει για την έξοδο της από την κρίση, ανέφερε.

Το εθελοντικό κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών θα μείωνε το συνολικό χρέος της χώρας κατά 20%, αλλά δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με τον Soros.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρώπης θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το EFSF με τρόπο που να προσφέρει εγγυήσεις και στις τράπεζες, με αντάλλαγμα την υποχρέωσή των τελευταίων να διατηρήσουν αμετάβλητα τα χαρτοφυλάκιά τους και τις πιστωτικές τους γραμμές, κατέληξε.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου