Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

CNN: Δεν αρνείται κατηγορηματικά το τύπωμα δραχμών ο ΥΠΕΞ

Ερωτήματα που αφορούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και την επιστροφή στη δραχμή θέτει άρθρο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του CNNαπό τη δημοσιογράφο Nina Dos Santos.
 
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει μάλιστα πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα τυπώνει δραχμές. 
«Στο CNN αυτήν την εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι σε αυτό το στάδιο η χώρα τυπώνει δραχμές», γράφει η Dos Santos.
 
Η ίδια, με τη βοήθεια ενός αναλυτή και ενός ειδικού επί νομικών θεμάτων προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ. «Όχι» είναι η απάντηση που δίνει εν συντομία. Και εξηγεί πως το νομικό πλαίσιο διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει μεν την έξοδο μιας χώρας από το μπλοκ και όχι την έξοδο μιας χώρας από το νόμισμα -ένα σενάριο που δύσκολα φαντάζεται κανείς. Ακόμα και εάν η Ελλάδα επεδίωκε να παραμείνει εκτός συνόρων της Ε.Ε. για λίγα χρόνια, η επιστροφή της στο «κλαμπ» της ελίτ αργότερα θα έπεφτε πάνω σε πολλά εμπόδια. 

Αλλά ούτε και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να δείξουν την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο. Σύμφωνα με τον CharlesProctor, της δικηγορικής εταιρείας EdwardsWildman, «δεν υπάρχει πόρτα εξόδου. Είτε γιατί η Ελλάδα δεν θα θελήσει να περάσει το κατώφλι μιας τέτοιας πόρτας είτε γιατί κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη». Βέβαια, από την άλλη, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις σχετικές συνθήκες, προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου