Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

'Κόβουμε' χρήμα ή διαλύουμε τα πάντα;



Δυστυχώς η κρίση επεκτείνεται πιο γρήγορα από τη σκέψη μας και πριν προλάβουμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει ένα 'σκάσιμο' της Ιταλίας ή της Ισπανίας έχουν προκύψει σοβαρότερα θέματα όπως το τι θα γίνει τώρα που η κρίση χτύπησε τη Γερμανία.

Είναι γεγονός ότι οι αγορές παγίδευσαν την Ευρώπη. Ξεκίνησαν εξοντώνοντας τις αδύναμες χώρες με σχετικά μικρό χρέος και πλέον έχουν παγιδεύσει τους πυλώνες ολόκληρου του συστήματος. Χθες η Γερμανία απέτυχε να δανεισθεί ένα ποσό περίπου €6 δισ. ευρώ και αυτό δημιούρησε κινήσεις πανικού. Ασιατικά hedge funds άρχισαν να ξεπουλούν γαλλικό και γερμανικό χρέος και έστρεψαν τα κεφάλαιά τους στο δολάριο, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να σημειώνει πτώση 3,10%. Το κόστος δανεισμού της Γερμανίας αυξάνεται. 

Η Γερμανία τίθεται υπό αναθεώρηση ως ασφαλές καταφύγιο. Ακόμα πιο απλά: Η Ευρώπη στη τρέχουσα μορφή της τελείωσε.
Πλέον η δική μας ανησυχία δεν είναι αν η Ελλάδα θα αφήσει την ευρωζώνη και το ευρώ. Η δική μας ανησυχία είναι εάν η Γερμανία είναι αυτή που θα ανοίξει τη πόρτα της εξόδου και της διάλυσης της Ένωσης.

Η Γερμανία δε μπορεί να δανειστεί. Άρα ποιος θα δανείσει στο EFSF; Δυο λύσεις υπάρχουν πλέον και από αυτές η μια οδηγεί στην έξοδο της Γερμανίας. Η πρώτη λύση είναι η ΕΚΤ να κόψει χρήμα και να κεφαλαιοποιήσει το χρέος, κάτι που η Γερμανία δε θα το επιτρέψει. Άρα θα φύγει από την ευρωζώνη. Η δεύτερη λύση είναι να μη γίνει τίποτα απολύτως και να οδηγηθούμε σε μια σειρά καταστροφικών χρεοκοπιών.

Τα προβλήματα είναι τεράστια και φυσικά η Ευρώπη είναι με τη πλάτη στο τοίχο. Η Ιταλία δε μπορεί να δανειστεί ούτε για δυο χρόνια και αυτό είναι η αρχή του τέλους. Αλλά του τέλους όλων και όχι μόνο του δικού της. Η Γερμανία από την άλλη αποδεικνύεται να έχει 'μαγειρέψει' τα οικονομικά της καθώς σύμφωνα με το πρώην επικεφαλή της Bundesbank, Axel Weber, το χρέος της είναι στο 200%! Άρα έχουμε τη μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη οικονομία της Ευρώπης να είναι πιο χρεωμένη και από την Ελλάδα που κατηγορήθηκε για σπατάλη.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν και αυτές προβλήματα. Υπάρχουν και εδώ δυο λύσεις. Είτε θα ζητήσουν νέα κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημιές τους είτε θα αναγκαστούν να διαγράψουν χρέη. Αν επιλέξουν το δεύτερο θα έχουμε τραπεζικό κραχ. Η μόχλευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι 26 προς 1 όταν του αμερικανικού είναι 13 προς 1. Μια πτώση 4% του συνολικού ενεργητικού θα απαξιώσει όλες τις τράπεζες, σύμφωνα με μελέτες αμερικανικών οίκων.

Τελικά δεν ήταν καλύτερο να είχε σωθεί η Ελλάδα χωρίς πολλές σκέψεις;

Χρήστος Αλωνιστιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου