Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

“Θέλουμε τα λεφτά μας ” διαμηνύουν 6 Ταμεία στην Τράπεζα της Ελλάδος

Όπως διαβάζουμε  έξι ασφαλιστικά ταμεία έστειλαν επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδας, με την οποία την εγκαλούν για κακοδιαχείριση των χρημάτων τους, που κατέληξαν σε ομόλογα του Δημοσίου και ζητούν από την ΤτΕ την επιστροφή των καταθέσεών τους. Πρόκειται για τα ταμεία «ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΕΑΜ, ΕΔΟΕΑΠ».

Όπως έχουμε ξαναγράψει αν το σκάνδαλο των ομολόγων ήταν μέγα και κάποια λαμόγια έφαγαν πολλά λεφτά, το σκάνδαλο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα κάνει πάταγο.

Για όσους δε γνωρίζουν την υπόθεση να σας πούμε τα εξής: Τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κρατούν τα ίδια, ομόλογα που έχουν δώσει στην ΤτΕ προκειμένου να τα κρατά ως θεματοφύλακας αλλά και ταμειακά διαθέσιμα σε ρευστό που τα έχουν δώσει στην ΤτΕ. 

Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας λοιπόν, χωρίς να ρωτήσει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αγόρασε με τα χρήματα αυτά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία τώρα είναι απομειωμένα κατά 50%. Τα ταμεία λοιπόν αναγκάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και να αγοράζουν τα ίδια ομόλογα, κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης αλλά και να αποκτούν ομόλογα μέσω της ΤτΕ χωρίς όμως να τα έχει ρωτήσει για κάτι τέτοιο.

Μετά το κούρεμα εκτιμάται ότι τα ταμεία έχουν απώλειες πάνω από 11 δις ευρώ και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τις εισφορές των ασφαλισμένων που έχουν χτίσει αυτή την περιουσία, δεν είναι κρατική επιχορήγηση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που καλύπτει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς (περίπου 5,2 δισ. ευρώ). Όσον αφορά το ΙΚΑ -που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας- έχει σε ομόλογα 2,2 δισ. ευρώ. 

Μεγάλα ποσά έχουν το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2 δισ.) και το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισ.) αλλά και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Αντιθέτως μικρότερα ποσά -περίπου 88 εκατ.- έχει σε ομόλογα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατ. ευρώ στο ΤΕΒΕ).
Από την άλλη, οι καταθέσεις των ταμείων μετατράπηκαν σε ομόλογα με αποφάσεις που έλαβαν τα διοικητικά συμβούλια της ΤτΕ όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά τώρα που τα ομόλογα είναι κουρεμένα; Τα ταμεία που δεν ήξεραν τίποτε ή η ΤτΕ που έκανε μπίζνες με τα λεφτά των άλλων;
Ποιος θα υποστεί λοιπόν το κούρεμα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου