Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αυτή είναι η λύση; Υψηλότερο επιτόκιο και ετήσιες πληρωμές για τους δανειστές!


Υψηλότερα επιτόκια και ετήσιες πληρωμές- όταν ανακάμψει η οικονομία της Ελλάδος- θα λάβουν οι δανειστές που θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν με τα καινούργια που θα αξίζουν κατά 50% χαμηλότερα στην ονομαστική τους αξία. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα των Financial Τimes που υπογράφει ο κ. Peter Spiegel.

H προσφορά, όπως γράφει, περιλαμβάνει μια εμπιστευτική πρόταση που παρουσιάστηκε στις ελληνικές αρχές την Κυριακή, και προτείνει επίσης τα νέα ομόλογα να εκδοθούν υπό το αγγλικό δίκαιο παρά με το ελληνικό, εξέλιξη που θα αποτρέψει την Αθήνα να δημιουργήσει νέες ζημιές στους δανειστές μελλοντικά. Οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας ήταν βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ελληνικές αρχές αναμένεται να παρουσιάσουν μια αντιπρόταση.


Οι διαπραγματεύσεις σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου όταν το ινστιτούτο ΙIF κι ένα κονσόρτισουμ συμφώνησαν ένα 50% «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ομολόγων.
Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα, οι προτάσεις από το τραπεζικό Ινστιτούτο περιελάμβαναν τρεις διαφορετικές εκδοχές ανταλλαγής (swap ) που όλες οδηγούσαν σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 51-53%. Αλλά αυτός ο υπολογισμός χρησιμοποιεί ένα προεξοφλητικό επιτόκιο 12%, κατά ένα τρίτο υψηλότερο από το 9% της συμφωνίας του Ιουλίου, για να βρει την παρούσα αξία του ομολόγου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι λεπτομέρειες που θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες αποκαλύπτουν ότι η πολυδιαφημισμένη συμφωνία του «κουρέματος» κατά 50% δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς οι δανειστές θα λαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια και παράλληλα θα έχουν ετήσιες πληρωμές όταν γυρίσει η ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μια γερμανική τράπεζα, η BayernLB, ανακοίνωσε ήδη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 47% στον ισολογισμό της.

Θα ματώσουμε για το haircut...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου