Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Citi: "Βυθισμένη" σε ύφεση έως... το 2015 θα παραμείνει η Ελλάδα.


«Βαθιά και παρατεταμένη ύφεση» έως το 2015, νέα υποβάθμιση σε ‘Selective Default’ και αυξημένες πιθανότητες εξόδου από το ευρώ «βλέπει» για την Ελλάδα η Citi, σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2011. 

Όπως σημειώνει, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε με το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Φεβρουάριο και να προωθήσει έως τότε, με διακομματική συναίνεση, τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου από την Τρόικα.
 

Ωστόσο, σχολιάζει η Citi, διατηρείται έντονη η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ παραμένουν αυξημένες. Επιπλέον, εκφράζει την εκτίμηση ότι τα νέα μέτρα λιτότητας (συμπεριλαμβανομένου του PSI με haircut 50%) θα αποδειχθούν ανεπαρκή για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας. 

«Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απίθανο να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της
Citi. «Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα υποφέρει από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση το 2012 και το 2013 και ότι θα παραμείνει σε ύφεση έως το 2015», προσθέτουν. 

Διεθνές περιβάλλον 

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, η
Citi σχολιάζει ότι το 2012 θα είναι έτος επιβραδυνόμενης ανάπτυξης αλλά και μεγάλων αποκλίσεων. Μάλιστα, προχωρά σε μία ακόμα καθοδική αναθεώρηση (για έκτο διαδοχικό μήνα) των εκτιμήσεών της για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, αναμένει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 2,5% το 2012 (έναντι 3% της προηγούμενης πρόβλεψης), σε σχέση με το +4,2% του 2010 και το +3,0% του 2011. Πρόκειται, όπως σχολιάζει η Citi, για τις πιο απότομες καθοδικές αναθεωρήσεις στις οποίες υποχρεώθηκε να προχωρήσει εδώ και 12 χρόνια (με εξαίρεση την περίοδο 2001/ αρχές 2002 και 2008/ αρχές 2009). Για το 2013 αναμένει μικρή επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,1%. 

Σε ό,τι αφορά το βασικό επιτόκιο της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η
Citi αναμένει μείωση στο 0,5% το 2012, αλλά και μείωση των overnight επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα. Εκτιμά παράλληλα ότι η Μ. Βρετανία πιθανότατα θα επεκτείνει «επιθετικά» τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ γενικότερα αναμένει μια μακρά περίοδο εξαιρετικά χαμηλών ονομαστικών επιτοκίων (και αρνητικών πραγματικών επιτοκίων) στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, η πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναμένεται το 2014, στη Μ. Βρετανία το 2015 και στην Ευρωζώνη το… 2016. Μάλιστα, για το πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης η Citi εκτιμά ότι δεν θα φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα του α’ τριμήνου του 2008 παρά μόνο το 2016. 

Η Κίνα, μέσα σε όλα αυτά, παραμένει σε τροχιά που θα της επιτρέψει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ).
 

«Μπαράζ» υποβαθμίσεων 

Στο μεταξύ, οι αναλυτές της
Citi προβλέπουν ένα «μπαράζ» υποβαθμίσεων στις κρατικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις, εντός και εκτός Ευρωζώνης, από το οποίο δεν θα ξεφύγουν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Γαλλία, ούτε άλλες χώρες που σήμερα διατηρούν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’. 

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα, αναμένουν υποβαθμίσεις για τις αξιολογήσεις της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
 

Σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, νέες υποβαθμίσεις αναμένουν για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία και την Ιταλία.
 

Στον πίνακα που ακολουθεί, αποτυπώνονται οι προβλέψεις της
Citi για την εξέλιξη των πιστοληπτικών αξιολογήσεων σε σχέση με αυτές που δίνουν σήμερα οι Standard & Poors και Moodys.

Αξιολογήσεις Standard & Poor’s
Αξιολογήσεις Moody’s
Χώρα
Τρέχουσα
Αξιολόγηση
Πρόβλεψη Citi
(έως 9 μήνες)
Πρόβλεψη Citi
(2-3 χρόνια)
Τρέχουσα
Αξιολόγηση
Πρόβλεψη Citi
(έως 9 μήνες)
Πρόβλεψη Citi
(2-3 χρόνια)
ΗΠΑ
ΑΑ+
AA+
AA 
Aaa
Aaa
Aa1 
Καναδάς
ΑΑΑ
AAA
AAA
Aaa
Aaa
Aaa
Ιαπωνία
ΑΑ-
AA-
A+ 
Aa3
Aa3
A1 
Γερμανία
ΑΑΑ
AAA
AAA
Aaa
Aaa
Aaa
Γαλλία
ΑΑΑ
AA+ 
AA+ 
Aaa
Aa1 
Aa1 
Ιταλία
Α
A- 
BBB+ ↓↓
A2
A3 
Baa1 ↓↓
Ισπανία
AA-
A+ 
↓↓
A1
A2 
A3 ↓↓
Αυστρία
ΑΑΑ
AA+ 
AA+ 
Aaa
Aa1 
Aa1 
Βέλγιο
ΑΑ
AA
AA- 
Aa1
Aa2 
Aa3 ↓↓
Ελλάδα
CC
SD ↓↓
CC/ C 
Ca
Ca
Ολλανδία
AAA
AAA
AAA
Aaa
Aaa
Aaa
Πορτογαλία
BBB-
ΒΒ ↓↓
CC/ C ↓↓↓↓↓
Ba2
Ba3 
Ca ↓↓↓↓
Μ. Βρετανία
ΑΑΑ
ΑΑΑ
ΑΑΑ
Aaa
Aaa
Aaa
* Σημ: Τα βελάκια υποδηλώνουν την αναμενόμενη μεταβολή σε σχέση με την τρέχουσα αξιολόγηση. Ο αριθμός τους αντανακλά τον αριθμό των βαθμίδων κατά τον οποίο αναμένεται να μεταβληθεί κάθε αξιολόγηση (με μέγιστο αριθμό 5, ακόμα και για χώρες που αναμένεται να υποβαθμιστούν κατά περισσότερες βαθμίδες). SD’ σημαίνει ‘Selective Default’. Στις εκτιμήσεις δεν συνυπολογίζεται ενδεχόμενη επέκταση των δανειοδοτήσεων μέσω του EFSF πέραν των 440 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση σημαντικής επέκτασης που θα συνεπάγεται μεγάλες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, τότε οι χώρες της Ευρωζώνης που διατηρούν αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’ πιθανόν να αντιμετωπίσουν κίνδυνο υποβάθμισης. 

Πηγές: Moody΄s, S&P και Citi Investment Research and Analysis


ΣΧΟΛΙΟ : Θα θυμίσουμε ότι εάν πάρουμε ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ και ισχύσει η ρύθμιση του ΟΚΤΩΒΡΗ θα πρέπει από το 2013-2014 και για τα επόμενα 15 χρόνια, να δίνουμε σε ΤΟΚΟΥΣ 10-14 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.
Θα πρέπει δηλ να περισσεύουν (ως πρωτογενές πλεόνασμα) και να τα δίνουμε να ΦΕΥΓΟΥΝ από την οικονομία.
Μέχρι τώρα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έδωσε απάντηση στο ποια θα είναι η επίπτωση απ αυτό.
Ας πούμε ότι τώρα ο προϋπολογισμός που κοντεύει να ισοσκελιστεί
  και έχει ΕΞΟΔΑ 45 δις. (δεν ξέρουμε τα ακριβή νούμερα για φέτος)
Ας πάρουμε το καλύτερο σενάριο που είναι ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ τα έσοδα (δηλ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΦΕΣΗ, θα πιάσουν την φοροδιαφυγή κλπ).
Θα πρέπει δηλαδή για να περισσέψουν 15 δις για τόκους, τα έξοδα θα πρέπει να πάνε στα 30 δισ!
Επαναλαμβάνουμε για να το καταλάβουμε! ΤΡΙΑΝΤΑ ( 30 δις)! Από 45 σήμερα.
Πείτε μου που θα πάνε οι μισθοί, οι συντάξεις, αν θα φωτίζονται οι πόλεις, αν θα κυκλοφορεί κρατικό αυτοκίνητο, αν θα έχουν γάζες τα νοσοκομεία ,αν θα ξαναδώσουν βιβλία αν θα έχουν θέρμανση τα νοσοκομεία , τα σχολειά οι δημόσιες υπηρεσίες κλπ κλπ!
Μιλάμε για ΦΡΙΚΗ!
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΑΝΕΙΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!
 Ο ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου