Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Αριστερό μέτωπο απέναντι στο «δημοσιονομικό σύμφωνο»;


Κάμερον και δημοσιονομική ένωση βρέθηκαν στο στόχαστρο των προοδευτικών ευρωβουλευτών στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

"Αποτυχία η σύνοδος, το Λονδίνο έκανε στην άκρη την αλληλεγγύη". 

Σκληρή κριτική για το «σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας» και τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ασκούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλες οι πολιτικές ομάδες αριστερά του Κέντρου, στα πλαίσια συζήτησης το πρωί της Τρίτης στο Στρασβούργο σχετικά με τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής.

«Αποτυχημένη η σύνοδος»
«Η σύνοδος δεν έδωσε λύσεις στα μεγάλα θέματα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο . «Ήταν μία σύνοδος άρνησης της πραγματικότητας, αλλά και της δημοκρατίας» υποστηρίζει η συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς. «Η σύνοδος είναι μία αποτυχία και το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας συνεχίζει την αναδιανομή του εισοδήματος από τους φτωχότερους προς τους πλουσιότερους που άρχισε πριν από 15 χρόνια» προειδοποιεί ο επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Λόταρ Μπίσκυ.

Ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες αυτοπροτείνονται πλέον ως η μόνη εναλλακτική λύση στη δημοσιονομική πειθαρχία των Μέρκελ- Σαρκόζύ, μετά και την απειλή του υποψηφίου των σοσιαλιστών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολλάντ ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει τα αποτελέσματα της συνόδου και ιδιαίτερα το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, αλλά αντίθετα θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευσή του.

Πυρά εναντίον του βέτο
  Από την πλευρά τους οι ευρωσκεπτικιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώθηκαν κυρίως στο βρετανικό βέτο, το οποίο, όπως επισημαίνουν θριαμβολογώντας, ανοίγει στα σοβαρά πλέον τη συζήτηση για ενδεχόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. Πυρά εναντίον του βέτο εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το αίτημα του Λονδίνου να κρατήσει τον χρηματοπιστωτικό του χώρο εκτός ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση της εσωτερικής αγοράς, τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της Ομάδας των Συντηρητικών Ζοζέφ Ντολ υπογράμμισε ότι η Μ. Βρετανία περιφρόνησε τα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών. Το ερώτημα είναι η αν χώρα παραμείνει μέλος της Ε.Ε. και τι θα γίνει με τις βρετανικές εκπτώσεις που είχε αποσπάσει το 1984 η Θάτσερ. 
 
«Η Μ. Βρετανία εγκατέλειψε την αλληλεγγύη της απέναντι στους εταίρους της, σημείωσε ο Ντολ. «Γιατί λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς συμβιβασμούς στη χώρα»; Αναρωτήθηκε. «Αυτό που λέω δεν είναι κήρυξη πολέμου», πρόσθεσε απαντώντας σε ηχηρό σχόλιο βρετανού ευρωβουλευτή.
«Η αλληλεγγύη είναι διπλής κατεύθυνσης».


dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου