Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ζισκάν Ντ' Εστέν: Η Ελλάδα καλύτερα να φύγει από το ευρώ.


Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος και γνωστός φιλέλληνας Βαλερί Ζισκάν Ντ’ Εστέν πλέον πιστεύει ότι η Αθήνα πρέπει να σκεφτεί να εγκαταλείψει το ευρώ, «ώστε να αποφευχθεί ο πόνος του αποπληθωρισμού στον ελληνικό λαό» όπως αναφέρει το Reuters.

«Είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας έχοντας ένα ισχυρό νόμισμα» σημείωσε μιλώντας στο Reuters και προειδοποίησε για μεγάλο κοινωνικό κόστος, εφόσον η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ. «Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς ένα εθνικό νόμισμα για μία περίοδο ή να έχεις την ασφάλεια ενός ισχυρού νομίσματος; Αυτό είναι επιλογή της Ελλάδας». 

Ο 85χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι αν η Ελλάδα είχε παραμείνει στη δραχμή, το νόμισμα θα ήταν σήμερα υποτιμημένο κατά 40% με 50%.
  

Εξέφρασε δε το φόβο ότι οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν 40% αποπληθωρισμό που έχει ανάγκη η χώρα. «Αυτή η προσέγγιση έχει τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό κόστος», πρόσθεσε. 

Ωστόσο ο πρώην Γάλλος πρόεδρος δεν έχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ή χωρίς ευρώ.  Ερωτηθείς δε για την εμμονή του Νικολά Σαρκοζί να επαναλαμβάνει ότι «η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική», ο Ντ΄Εστέν απάντησε ότι «κάνει λάθος».

Παράλληλα,
 ο Ντ' Εστέν άσκησε κριτική στον τρόπο χειρισμού της κρίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη βρίσκεται υπό την πολιορκία φημών. «Θα ελευθερωθεί μόλις οι ηγέτες της κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είναι ένας μακροπρόθεσμος φίλος της Ελλάδας.

 Ήταν εκείνος που πίεσε για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, παρά τις τότε γερμανικές αντιρρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την Αθήνα να ενταχθεί σε αυτό που ονομαζόταν το 1981 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Δύο δεκαετίες αργότερα, η Ελλάδα προσχώρησε στο ευρώ.

epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου