Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Αδειάζουν οι τράπεζες υπό το φόβο της δραχμής.


Λύσεις για να διασφαλίσουν τις οικονομίες μιας ζωής αναζητούν οι Έλληνες, οι οποίοι στο άκουσμα ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός ευρώ έσπευσαν να τραβήξουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
Αμέσως μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν από τις τράπεζες περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα μόλις 4 ημερών.
Οι καταθέτες αποσύρουν τα κεφάλαιά τους είτε για να τα «φυγαδεύσουν» στο εξωτερικό, είτε για να τα κρύψουν σε στρώματα και «ασφαλή» μέρη στο σπίτι. Υπάρχουν άλλοι που μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε ξένα νομίσματα, ενώ κάποιοι άλλοι τα μετατρέπουν σε λίρες. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοποίησης.

Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.
Μέχρι και το τέλος Ιουλίου, οι εκροές καταθέσεων ήταν συνεχείς και είχαν φτάσει τα 22,4 δισ. ευρώ με τα υπόλοιπα να υποχωρούν στα 187,2 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου 26 δισ. ευρώ «έφυγαν» από τις τράπεζες.
Οι τραπεζίτες ελπίζουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν νέες διαρροές. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πως δεν είναι μόνο οι μεγαλοκαταθέτες που αποσύρουν τα χρήματά τους, αλλά και οι μικροί αποταμιευτές, των οποίων οι καταθέσεις δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.
Σχόλιο: Φανταζόμαστε ότι, με τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα, οι πολίτες της χώρας πρέπει να σήκωσαν τις περισσότερες καταθέσεις που είχαν απομείνει στις τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδική χρηματαποστολή από την Τράπεζα της Ελλάδος συνοδευμένης από επίλεκτες δυνάμεις της αστυνομίας χθες άρχισε να κάνει διανομή μισού δις σε κεντρικές τράπεζες της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου