Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ο Μπερλουσκονι αποχωρεί κάτω από τις πιέσεις των αγορών.


Μιαν ανάσα πριν από το 7% εκτινάχθηκε σήμερα το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ το επιτόκιο του διετούς ξεπέρασε το επίπεδο αυτό, πάνω από το οποίο, όπως είναι παγκοίνως παραδεκτό, δεν συμφέρει να δανείζεται μια κυβέρνηση. 

Το ιταλικό πρόβλημα, παρά την πολυαναμενόμενη από τους επενδυτές προαναγγελθείσα αποχώρηση του
 Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πολιτική σκηνή της χώρας του, βαραίνει σήμερα το κλίμα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, συναλλάγματος, εμπορευμάτων και βεβαίως ομολόγων.

 Η νευρικότητα είναι ενδημική το τελευταίο χρονικό διάστημα στις διεθνείς αγορές και ως εκ τούτου όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μεταπτώσεις των τιμών και των ισοτιμιών θα εξακολουθήσουν να συνεχίσουν να είναι έντονες το επόμενο χρονικό διάστημα. Εν πάση περιπτώσει, οι φόβοι κλιμάκωσης της ιταλικής κρίσης έριξαν το ευρώ από τα 1,3859 κάτω από τα 1,37 δολάρια το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες, «επιστρέφοντας» κατά κάποιον τρόπο τα χθεσινά τους κέρδη. Στο Λονδίνο ο
FTSE-100 υποχωρούσε κατά 1,05%, στο Παρίσι ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 1,55% και στη Φραγκφούρτη ο DAX έχανε 1,23%. Ευλόγως ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου ΜΙΒ κατέγραφε απώλειες 3,27%.

Οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούσαν στις διεθνείς αγορές, επηρεασμένες βεβαίως (όπως και οι τιμές των μετοχών άλλωστε) από τη διαπίστωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
 ότι βρισκόμαστε πιθανότατα στην απαρχή μιας «χαμένης δεκαετίας» για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η κρίση του 2008 εξελίχθηκε κατά τρόπο που αποκάλυψε με δραματικό τρόπο ότι έννοιες του τύπου «αειφόρος ανάπτυξη» δεν αποτελούσαν παρά φληναφήματα.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 91 σεντς στα 95,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το
Brent υποχωρούσε κατά 72 σεντς στα 114,28 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, σε αντίθεση με τη γερμανική αγορά ομολόγων και με τα αμερικανικά Treasuries
, ο χρυσός δεν προσήλκυε τα αναμενόμενα (ως ασφαλές καταφύγιο) κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου