Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία δήμων υπέρ όσων αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) καλεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη ΔΕΗ να βρεθούν πρακτικοί τρόποι ώστε να μην εξαντληθεί η αυστηρότητα του νόμου σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν -δίνοντας «πολιτική κάλυψη» στις νόμιμες ενέργειες των δήμων για να μην κοπεί το ρεύμα σε περιπτώσεις αδυναμίας. Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων χαρακτηρίζει πολιτικά εσφαλμένη την είσπραξη φόρων της κεντρικής κυβέρνησης με την είσπραξη λογαριασμών κοινής ωφελείας, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα την στάση του από το δήμους που καλούν τους πολίτες να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς. 

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) ανέλαβε πρωτοβουλία για συνάντηση εκπροσώπων της με τον υπουργό Οικονομικών και τη Διοίκηση της ΔΕΗ για τη ρύθμιση της πληρωμής του τέλους ακινήτων όσων αδυνατούν να το πληρώσουν. 



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΑ επισημαίνει ότι υπάρχουν άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όμως πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα σε αυτούς και σε εκείνους που επιλέγουν να μην πληρώσουν το τέλος ακινήτων ενώ δεν συντρέχουν λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας. 

Επίσης, διαφωνεί πλήρως με τη λογική της επιβολής του Ειδικού Τέλους Hλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, ΕΕΤΗΔΕ, μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) θεωρώντας ότι το ρεύμα ή το νερό είναι παροχές που δεν μπορούν να συσχετίζονται με την καταβολή ή όχι φόρων εισοδήματος ή περιουσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ένωση Περιφερειών καλύπτει πολιτικά τις νόμιμες ενέργειες των Δήμων που αποσκοπούν να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, λόγω μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ.

Δήμος Αθηναίων: «Πολιτικό λάθος η είσπραξη φόρων από ΔΕΗ»


Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή του την Τρίτη ο Δήμος Αθηναίων συντάσσεται πλήρως με την επίσημη θέση του προεδρείου της ΚΕΔΕ, υποστηρίζοντας ότι «η καθυστέρηση ή μη εξόφληση των λογαριασμών, λόγω της πρόσθετης δαπάνης του φόρου, εκτός από τη ΔΕΗ, δημιουργεί προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία των δήμων, για τους οποίους τα συνεισπραττόμενα με τη ΔΕΗ δημοτικά τέλη αποτελούν στοιχειώδεις πόρους λειτουργίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, πάντως ότι «η εμμονή στη διαρκή αύξηση των φόρων και μείωση των εισοδημάτων για την κάλυψη των ελλειμμάτων, δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά αντίθετα η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στη ρίζα του προβλήματος, που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, η κατάργηση των επιλεκτικών φοροαπαλλαγών, ο εξορθολογισμός της πολιτικής μισθών και γενικότερα το νοικοκύρεμα της διαχείρισης για μείωση των κρατικών δαπανών και η λήψη μέτρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη». 

Ο δήμος Αθηναίων δηλώνει ότι «θα ενισχύσει τις υπηρεσίες του, προς διευκόλυνση των δημοτών στην αντιμετώπιση των θεμάτων που συνδέονται με το συγκεκριμένο νόμο, ως προς τη χορήγηση των στοιχείων και πιστοποιητικών για τη διόρθωση λαθών, την οικογενειακή κατάσταση, καθώς και τις παροχές συμβουλών κ.λπ.».





www//in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου