Η έγκριτη γαλλική εφημερίδα "Le Monde" φιλοξενεί σε άρθρο της τις απόψεις του Γερμανού οικονομολόγου Hans-Werner Sinn που μιλά για τη λύση της επιστροφής στη δραχμή.
Στη συνέντευξή του στη Le Monde ο γερμανός οικονομολόγος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σταδιακά στη δραχμή με στόχο να ξαναβρεί την ανταγωνιστικότητά της, γιατί η ανάπτυξή της ήταν συνολικά αποδυναμωμένη λόγω του ευρώ.
Στη συνέντευξή του στη Le Monde ο γερμανός οικονομολόγος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σταδιακά στη δραχμή με στόχο να ξαναβρεί την ανταγωνιστικότητά της, γιατί η ανάπτυξή της ήταν συνολικά αποδυναμωμένη λόγω του ευρώ.
Να επιτραπεί μια υποτίμηση.
Για να στηρίξει αυτή την ιδέα ο κ. Sinn προχωράει λέγοντας «ότι η Ελλάδα έχει δυο προβλήματα: πρώτον είναι υπερχρεωμένη και δεύτερον, που είναι και το πιο σημαντικό πρόβλημα, δεν είναι ανταγωνιστική.
Εξαιτίας των χαμηλότοκων δανείων που πήρε λόγω του ευρώ, η χώρα πέρασε σε μια κατάσταση με υψηλό πληθωρισμό και δημιούργησε ένα τεράστιο εξωτερικό έλλειμμα. Για να εξαλειφθεί αυτό το έλλειμμα, θα πρέπει να πέσουν οι τιμές 20 έως 30%. Μια τέτοια πτώση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης δεν μπορεί να γίνει, ούτε καν για το άμεσο μικρό διάστημα.»
Η έξοδος από το ευρώ θα επέτρεπε στην Ελλάδα να υποτιμήσει το νόμισμά της. Αυτό θα της έδινε τη δυνατότητα να γίνει πιο ανταγωνιστική, ειδικά λόγω του εξωτερικού εμπορίου και του τουρισμού. « Η υποτίμηση θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία», υποστηρίζει ο Sinn. Αντί να ρίξει όλες τις τιμές, φθάνει μόνο να ρίξει τους δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα.
Ο γερμανός οικονομολόγος αναγνωρίζει πάντως ότι μια επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε «τραπεζικό πανικό». Διαβεβαιώνει, όμως, ότι «θα πρόκειται για μια μικρή καταιγίδα, μετά την οποία ο ήλιος θα ανατείλει πάλι λαμπερός», λέγοντας παράλληλα ότι η επιστροφή στο ενιαίο νόμισμα, μερικά χρόνια αργότερα θα είναι εφικτή: ''θα μπορούσα να φανταστώ την Ελλάδα, μετά από μια υποτίμηση, να ξαναβρίσκει αρκετά σύντομα, σε μερικά μόλις χρόνια, την ανταγωνιστικότητά της και να επιστρέφει στο ευρώ στην βάση μια νέας δασμολογικής πολιτικής''.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο «κούρεμα» του χρέους ο κ. Sinn εξήγησε ότι είναι μεν ενός λογικού μεγέθους, αλλά δεν καταφέρνει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. «Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υπάρχει μόνο ένα μέσο, πρέπει να γίνει κανείς πιο φθηνός».
Καταλήγοντας ο γερμανός οικονομολόγος επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι μία πολύ μεγάλη εσωτερική υποτίμηση θα οδηγούσε σε έντονες αντιπαραθέσεις εντός της χώρας. «Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να κάνει κανείς εσωτερική υποτίμηση τόσο μεγάλης έκτασης, όταν πρέπει κανείς να κατεβάσει τις τιμές κατά μέσο όρο 30%. Πρέπει να μειώσει στο μισό τις τιμές των εσωτερικά παραγόμενων προϊόντων, γιατί τα εισαγόμενα προϊόντα δεν μπορείς να τα φθηνύνεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου