Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

«Να σώσουμε το λαό όχι τις τράπεζες»


Ο Κλάους Ερνστ, 57 χρόνων, είναι συμπρόεδρος του Die Linke, του κόμματος της Αριστεράς της Γερμανίας. Υπήρξε συνδικαλιστής, πρόεδρος του κόμματος της «Εκλογικής Εναλλακτικής για την Κοινωνική Δικαιοσύνη» (WASG), μέχρι την ένωσή του με το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) το 2007.

Ο Ερνστ ήρθε στην Αθήνα και μίλησε την Τετάρτη το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αιτιολόγησε μεταξύ άλλων τη στάση του Die Linke στη Βουλή, όταν καταψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

«Καταψηφίσαμε γιατί δεν θεωρούμε ότι θα σωθεί μια χώρα αν περικοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις, αν ιδιωτικοποιηθεί ο δημόσιος πλούτος, αν διαλυθεί το κοινωνικό κράτος», είπε ο Γερμανός πολιτικός.
Στη συνέντευξή του στην «Ε», χαρακτηρίζει «λάθος δρόμο» την πρόταση -και Αριστερών- για έξοδο από το ευρώ. Οταν μιλά για την κρίση υποστηρίζει ότι «υπάρχει ευρωπαϊκή λύση ή δεν υπάρχει λύση. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει. Μπορούμε να σώσουμε τις τράπεζες ή μπορούμε να σώσουμε το λαό και τη δημοκρατία. Να διασωθούν και οι δύο είναι αδύνατο».

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση. Μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, η Ιταλία πρέπει να δώσει μάχη με τις αγορές. Υπάρχει διέξοδος από την κρίση;
«Χρειαζόμαστε μια γενική αλλαγή της πολιτικής στην Ευρώπη. Υπάρχει μόνο μία λύση. Πρέπει να πάρουμε πίσω την εξουσία από τις αγορές. Στην Ευρώπη, ζουν Ευρωπαίοι, όχι ευρώ. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ένα γεγονός: η έναρξη της ευρωπαϊκής κρίσης με τις περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών περικοπών υπάρχει στη Γερμανία από το 2000.

Η Γερμανία ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο ένα θανατηφόρο διαγωνισμό ντάμπινγκ [στο διεθνές εμπόριο, η πώληση προϊόντος κάτω του κόστους με σκοπό των παραμερισμό των ανταγωνιστών] με τους γείτονές της. Και τώρα η κ. Μέρκελ κάνει το ίδιο λάθος, όπως ο Μπρούνιγκ τη δεκαετία του ’30 του προηγούμενου αιώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πολιτική λιτότητας δεν είναι έξοδος από την κρίση, αλλά ένας τρόπος που οδηγεί την Ευρώπη σε βαθύτερη κρίση και τους ανθρώπους στη φτώχεια».

Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει; Και σε ποια κατεύθυνση;
«Στην πραγματικότητα, η κ. Μέρκελ είναι η πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Ευρώπη, γιατί καταστρέφει με αντιδημοκρατικό και με αντικοινωνικά προγράμματα λιτότητας το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος. Αν πετύχει, αυτό θα σημαίνει το λιγότερο το τέλος της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Υπάρχει μόνο μία λύση που μπορεί να περιφρουρήσει την κρίση. Πρέπει να περικοπεί η χρηματοδότηση μεταξύ των κρατών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Είμαστε υπέρ μιας δημόσιας τράπεζας που θα δίνει τις πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις χώρες της ευρωζώνης με χαμηλά επιτόκια. Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ισχυρή ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι τράπεζες πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο. Και τρίτον, χρειαζόμαστε ένα συντονισμό στην Ευρώπη για τη φορολογία των μισθών και την κοινωνική ασφάλιση.
Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει: υψηλότερους μισθούς, υψηλότερες συντάξεις, περισσότερη κοινωνική ασφάλιση. Ως συνέπεια αυτών, περισσότερες εισαγωγές από τους Ευρωπαίους γείτονές μας». 

Το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα θα γίνει «κούρεμα» του χρέους. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα ή θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα;
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα, αλλά αυτό είναι πολύ μικρό για να λύσει τα ελληνικά προβλήματα. Και έρχεται πολύ αργά. Σήμερα χρειαζόμαστε μεγαλύτερες λύσεις».

Πιστεύετε ότι είναι παράνομη η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα; Αυτό γράφει ένα κείμενο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ποια είναι η γνώμη σας;
«Παράνομη σημαίνει το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση αφήνει τον ελληνικό λαό χωρίς καμία δυνατότητα αντίστασης κάτω από τη δικτατορία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Συμφωνώ με τους φίλους μας, αν λένε: Εχουμε το δικαίωμα να αντισταθούμε κατά μιας πολιτικής που εγκαταλείπει τη δημοκρατία».

Υπάρχει ευρωπαϊκή λύση στην κρίση;
«Υπάρχει ευρωπαϊκή λύση ή δεν υπάρχει λύση. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει. Μπορούμε να σώσουμε τις τράπεζες ή μπορούμε να σώσουμε το λαό και τη δημοκρατία. Να διασωθούν και οι δύο είναι αδύνατο. Δεν εκλέξαμε τις τράπεζες, εκλέξαμε τις κυβερνήσεις.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι αγώνες μας πάνε μαζί. Την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσω στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Και θα πω: Ο ελληνικός λαός, ο πορτογαλικός λαός, αν σταθούν ενάντια στην πολιτική λιτότητας και πάνε σε απεργία, θα απεργήσουν και για εμάς».

Εντός της Αριστεράς στην Ελλάδα, κάποιοι προτείνουν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Συμφωνείτε;
«Νομίζω ότι αυτός είναι λάθος δρόμος. Οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά. Πρέπει να παλέψουμε μαζί για μια άλλη Ευρώπη. Μαζί σημαίνει: Πρώτον, χρειαζόμαστε ένα κοινό πλαίσιο των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Είμαι εδώ για να μιλήσω γι’ αυτό με τους Ελληνες φίλους μας. Δεύτερον, σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά συνδικάτα πρέπει να αγωνιστούν μαζί εναντίον των αντιδημοκρατικών και αντικοινωνικών προγραμμάτων λιτότητας.

Οταν επιστρέψω στη Γερμανία, θα προτείνω στα γερμανικά συνδικάτα μια ευρωπαϊκή γενική απεργία ενάντια στις περικοπές μισθών, συντάξεων και τις κοινωνικές περικοπές στην ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι αποτελούν την πλειοψηφία στην Ευρώπη. Πρέπει να θυμόμαστε τις κυβερνήσεις μας σε αυτό το απλό γεγονός».
Είστε ένας από τους δύο ηγέτες του Die Linke. Μπορεί η διαρχία να λειτουργήσει για πολύ καιρό;
«Ναι. Εχουμε καλή εμπειρία σε αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου