Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Αμπντουλάχ Γκιουλ: Η Κύπρος είναι μισή χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση άθλια.


«Αυτή η άθλια Ένωση θα έχει μία μισή προεδρία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ εν όψει της ανάληψης της προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο μισό του έτους 2012. 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ακσάμ», ο κ. Γκιουλ, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο έκανε χτες δηλώσεις, μεταξύ άλλων, και για την Κύπρο και την ΕΕ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι «η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν προκαλεί στην ΕΕ ένα εφησυχασμό από πλευράς στρατηγικής, με αποτέλεσμα να παγώνουν και αυτοί τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;», ο Γκιουλ είπε «έχετε δίκιο» και πρόσθεσε: «Στις επαφές που έχουμε με τις χώρες της ΕΕ λέμε ότι η ένταξη είναι στρατηγική μας επιλογή, αλλά υπόθεση τιμής για σας. Θα κάνουμε αισθητή την πίεσή μας. Έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν ανοίγει κανένα κεφάλαιο. Εμείς λέμε ότι αυτό συνιστά για λογαριασμό της ΕΕ απώλεια κύρους».

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλ «το 2012 μπορεί να συμβεί η μεγαλύτερη απώλεια κύρους. Σκεφτείτε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση όλων των αρχών της ΕΕ και μάλιστα με τρόπο ελλιπή και μισό. Αυτό ήταν παράδειγμα παραβίασης των κανόνων της οικογένειας. Και τώρα αυτή η μισή χώρα, αυτή η ελλιπής χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Αυτή η άθλια Ένωση θα έχει μία μισή προεδρία».

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια στάση διαμαρτυρίας από πλευράς Τουρκίας κατά την κυπριακή προεδρία, ο Γκιουλ είπε ότι «τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και η κυβέρνηση έχουν κάνει τις αναγκαίες δηλώσεις. Εμείς θα τους καταδικάσουμε στην ανέχεια. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο δεν θα λάβουμε μέρος στις συνεδριάσεις όπου θα προεδρεύουν οι Ελληνοκύπριοι».

Εκπρόσωπος: «Η Τουρκία να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική της»
Άμεση ήταν η αντίδραση του Κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία  να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική που ακολουθεί για δημιουργία εντυπώσεων και να εγκαταλείψει την προσπάθεια να φορτώσει τις δικές της ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Σε δηλώσεις, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπτουλάχ Γκιουλ στο Λονδίνο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επανένωση της Κύπρου θα καταστεί δυνατή αν η Τουρκία, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και εφαρμόζοντας τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ τερματίσει την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο λόγος της μη επίτευξης λύσης μέχρι σήμερα στο Κυπριακό, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, «είναι ο αρνητισμός και η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έμπρακτα να εργαστεί για επίτευξη λύσης που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να τα εφαρμόσει. Η Τουρκία καλείται να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική που ακολουθεί για δημιουργία εντυπώσεων και να εγκαταλείψει την προσπάθεια να φορτώσει τις δικές της ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά».
Διαβεβαίωσε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά με συνέπεια εργάζεται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πάνω στη συμφωνημένη βάση λύσης με εποικοδομητικό τρόπο και οι κατηγορίες που εκτοξεύει η τουρκική ηγεσία σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αυθαίρετες και ανυπόστατες».
Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «θα ασκήσει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα για τη δημιουργική και συναινετική διαχείριση θεμάτων που απασχολούν την Ενωση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Η ΕΕ, σημείωσε, «επιβάλλεται να προβληματιστεί για τον τρόπο που η Τουρκία προσεγγίζει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος μέλος της ΕΕ όσο και την ίδια την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικές οι προσβλητικές δηλώσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας έναντι της ΕΕ», κατέληξε.
 
Ομήρου: «Πρόκειται για χυδαία πρόκληση»
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι υβρίζει με χυδαιότητα την Ευρωπαϊκή Eνωση.
«Η πρόκληση είναι χυδαία. Μια χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση συμπεριφέρεται προς αυτήν με σκαιότητα, με ύβρεις και χαρακτηρισμούς πεζοδρομίου», αναφέρει.
Καλεί την ΕΕ και τα αρμόδια ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα να τοποθετηθούν, διερωτώμενος κατά πόσο θα ανεχθούν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση.
ΔΗΚΟ: «Πρέπει να προβληματιστεί η ΕΕ»
Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ πρέπει να προβληματίσουν την ίδια την ΕΕ, δήλωσε σήμερα το απόγευμα το μέλος της επικοινωνιακής ομάδας του ΔΗΚΟ Νίκος Προκομμένος. 
Ο κ. Προκομμένος ανέφερε ότι η δήλωση Γκιουλ δεν προκαλεί έκπληξη, προσθέτοντας ότι «άθλια δεν είναι η ΕΕ, αλλά η προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου και η παντελής έλλειψη σεβασμού προς την ίδια την ΕΕ», της οποίας η Τουρκία επιδιώκει να γίνει μέλος.
Ανέφερε, επίσης, ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου «πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να προβληματίσουν την ίδια την ΕΕ», η οποία, όπως είπε, «πρέπει να λάβει τα δέοντα μέτρα» για να προστατεύσει το κύρος και την αξιοπιστία της έναντι των τουρκικών προσβλητικών τοποθετήσεων.

xrimanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου