Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Σύσκεψη τραπεζιτών για την ενεργοποίηση των 30 δις.. Η κρατική πρόνοια ξεκινά πρώτα εκεί.


ΕΞΑΛΛΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΝΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ! ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ;;
Λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών (Απ. Ταμβακάκης από την Εθνική, Γ. Κωστόπουλος και Δημ. Μαντζούνης από την Alpha Bank, Τ. Χριστοδούλου και Νικ. Νανόπουλος από Eurobank και Μιχ. Σάλλας και Μ. Λεκάκος από την Πειραιώς) επιχείρησαν μία πρώτη καταγραφή της κατάστασης όπως διαμορφώνεται τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.


Τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήσυχοι για τη μεγάλη υποχώρηση (-2%) που εμφανίζει φέτος ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης. Η μείωση των δανείων, με την οποία οι τραπεζίτες επιχειρούν να αντισταθμίσουν τη δραματική συρρίκνωση της ρευστότητας και των καταθέσεων, φαίνεται πλέον ότι οδηγεί σε πιστωτική ασφυξία και στην ουσία λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ηδη τις τελευταίες ημέρες, μετά την ευθεία απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ -η οποία διατυπώθηκε στις Κάνες- οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε μαζική φυγή καταθέσεων. Στο καθεστώς αυτό έντονης αστάθειας, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να αποκατασταθεί η πιστωτική λειτουργία των τραπεζών.

Και οι δύο πλευρές ευελπιστούν ότι η αποδέσμευση του πακέτου των εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ θα δώσει μία μικρή ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα μπορέσουν έτσι να «υποκαταστήσουν» ένα μέρος της ρευστότητας που έχει χαθεί εξαιτίας της εντεινόμενης μείωσης των καταθέσεων. Εκτιμάται ότι στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου από το σύνολο των καταθέσεων «χάθηκαν» περί τα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η αποκατάσταση ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η οικονομία.

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που αντιμετωπίζουν οι τραπεζίτες αφορά το μεγάλο κούρεμα των ομολόγων κατά 50%, που προβλέπει το Σχέδιο Συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Οι ζημιές που θα υποστούν οι τράπεζες όταν οριστικοποιηθεί η σχετική διαδικασία, στις αρχές του επομένου χρόνου, αποτελεί αφετηρία για γενικότερες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι η «μάχη για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών», με άλλα λόγια η κεφαλαιακή τους ενίσχυση με κοινές μετοχές, δεν έχει ακόμη χαθεί οριστικά.


ΧΡ. ΖΙΩΤΗΣ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου