Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Άκερμαν: Οι διαπραγματεύσεις για το PSI κόλλησαν στο δίκαιο των ομολόγων


Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν συμφωνήσει στη διαγραφή του 50% τμήματος του ελληνικού κρατικού χρέους "αλλά προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, βάζοντας το στο Ελληνικό δίκαιο, κάτι το οποίο απαιτείται από κάποιους ανθρώπους, τότε δεν έχουμε καθόλου ασφάλεια πια και εκεί είναι που οι διαπραγματεύσεις έχουν κατά κάποιο τρόπο κολλήσει" είπε ο CEO της Deutsche Ban, Τζόζεφ Άκερμαν κατά τη διάρκεια χτεσινής του ομιλίας σε συνέδριο στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

O Άκερμαν, ως πρόεδρος του IIF που εκπροσωπεί τις τράπεζες πιέζει για μια συμφωνία στο PSI υπό το Αγγλικό δίκαιο, σημειώνει το Bloomberg.

Το να βάλει τάξη η Ελλάδα στα οικονομικά της "είναι αδύνατο χωρίς διαγραφή χρέους" είπε ο Άκερμαν προσθέτοντας ότι αυτό χρειάζεται "μία κοινή προσπάθεια".

Οι δηλώσεις Άκερμαν αποτελούν την επίσημη, πλέον, επιβεβαίωση και από την πλευρά των δανειστών πως το δίκαιο των ομολόγων του PSI είναι το σημαντικότερο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις. Αν το δίκαιο των ομολόγων του PSI είναι το αγγλικό τότε σε περίπτωση πτώχευσης η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το χρέος της στους δανειστές σε ευρώ παρά το γεγονός ότι θα έχει επιστρέψει στη δραχμή που θα υποτιμηθεί θεαματικά.
Έτσι, το χρέος της Ελλάδας θα πολλαπλασιαστεί και καθώς θα αδυνατεί να το αποπληρώσει οι δανειστές θα έχουν δικαίωμα επίσχεσης ελληνικής περιουσίας με βάση το αγγλικό δίκαιο.

Αντίθετα, αν το δίκαιο των ομολόγων παραμείνει το ελληνικό, ως έχει δηλαδή σήμερα, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας απ' το ευρώ θα της επιτρέψει να προχωρήσει μονομερώς σε αναδιάρθρωση του χρέους της με νόμιμο τρόπο ή να το αποπληρώσει σε δραχμές νομίμως ενώ δε θα κινδυνεύει από επίσπευση της περιουσίας της.

Το θέμα του δικαίου των ομολόγων και της εξαιρετικής σημασίας του ανέδειξε με σειρά αναλύσεων του στην Ελλάδα ο χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου από τα μέσα του 2010 ενώ τον Οκτώβριο του 2011 ανταποκρίθηκαν σε έκκληση του Έλληνες βουλευτές καταθέτοντας βροχή σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων στον Υπουργό Οικονομικών κύριο Βενιζέλο και στον Πρωθυπουργό κύριο Παπαδήμα με την αρχή να γίνεται από τον ανεξάρτητο βουλευτή κύριο Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Υπό το φως των αποκαλύψεων και υπό το βάρος της πίεσης η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως υπαναχώρησε στη θέση της να παραχωρήσει το δίκαιο στο PSI+ κάτι που σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα είχε ήδη συμφωνηθεί από το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου με ωμή παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ.

Στη μετά αποκάλυψης περίοδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε σχετικά με το δίκαιο των ομολόγων στη Βουλή λέγοντας ότι αυτό δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί τμήμα των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διεθνή δημοσιεύματα το θέμα του δικαίου των ομολόγων έχει πράγματι αναδειχθεί στο σημαντικότερο στις συζητήσεις για το ελληνικό PSI καθώς οι δανειστές επιθυμούν να λάβουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για τα ομόλογα που θα διακρατήσουν αποκτώντας εξαιρετικά δικαιώματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η παραχώρηση του ελληνικού δικαίου στους δανειστές θα σημαίνει και την απώλεια του τελευταίου, ίσως, νομικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας με απρόβλεπτες συνέπειες στην περίπτωση που αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ ή να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν πως οι δανειστές επιθυμούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα πείθοντας τα ομόλογα του ελληνικού PSI να τύχουν παρόμοιας νομικής κάλυψης με αυτά των δανείων από τους θεσμικούς δανειστές, όπως το ΔΝΤ. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων και τη μετατροπή του δικαίου τους σε αγγλικό.

Με βάση διεθνή δημοσιεύματα κάποιοι από την ελληνική πλευρά πιέζουν τους δανειστές να αποδεχτούν ένα PSI χωρίς αγγλικό δίκαιο και κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις, έστω και μετά τις σχετικές αποκαλύψεις στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι στο τιμόνι των διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά είναι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κύριος Βενιζέλος κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι δίνει μάχη για τα συμφέροντα της Ελλάδας κόντρα στα συμφέροντα των τραπεζών. 

Ακόμη και αν αυτό συμβαίνει απλά και μόνο υπό το βάρος της συνειδητοποίησης του μεγέθους της σημασίας του δικαίου των ομολόγων του PSI από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, δεν παύει να αποτελεί μία έκπληξη για την Ελλάδα η οποία προ Βενιζέλου δε διαπραγματεύτηκε τίποτε απολύτως με τους δανειστές της.

Περιμένουμε τη δημοσίευση περισσότερων σχετικών στοιχείων καθώς και την εξέλιξη της εξαιρετικά κρίσιμης διαδικασίας για τη διεξαγωγή πιο ολοκληρωμένων συμπερασμάτων. Μέχρι τότε είναι καλό το μήνυμα για τη σημασία του δικαίου των ομολόγων του PSI να μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα και γι' αυτό το XrimaNews.gr 

ζητά την πολύτιμη βοήθεια των χρηστών του ιντερνέτ αλλά και των Ελλήνων βουλευτών και δημοσιογράφων. Ήδη, δημοσιογράφοι από πληθώρα μεγάλων δικτυακών τόπων αλλά και από εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς συμπεριλαμβανομένων των κρατικών έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα και στην ουσία είναι δική τους επιτυχία το γεγονός ότι η παραχώρηση του ελληνικού δικαίου στους δανειστές ακυρώθηκε. Ενδεικτικά αναφέρουμε το tvxs.gr, τα epikaira.gr, το kerdos.gr και την εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ, τον Κόσμο του Επενδυτή, το sofokleous10.gr, το altsantirinews.gr, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 και της ΝΕΤ κλπ.

Αυτό φανερώνει την πραγματική κρυφή δύναμη που έχουμε ως Έλληνες πολίτες όταν δρούμε με σωστά στοιχεία και οργανωμένα με μόνο στόχο το καλό της χώρας μας στο βαθμό που καθένα μας μπορεί. Επίσης, φανερώνει τη μεγάλη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς το θέμα αναπαράχθηκε ιδιαίτερα στο facebook και το twitter με τους Έλληνες χρήστες τους να συνδράμουν αποφασιστικά στη διάδοση του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου