Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Μπαρόζο: Αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα φύγει από την Ευρωζώνη


Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δηλώνει σε αυστηρό ύφος πως «εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να σκεφθούμε το ενδεχόμενο μίας Ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα». 

Συγκεκριμένα, ο κ. ερωτήθηκε αν θα μπορούσε σκεφθεί τη ζώνη του ευρώ χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της. Ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν θα μπορούμε να το διανοηθούμε. Εάν όχι, θα πρέπει να το σκεφτούμε, σημείωσε και προσέθεσε:

«Αλλά αυτό θα ήταν το χειρότερο σήμα για τις αγορές, το να χάνει δηλαδή η Ευρωζώνη ένα από τα κράτη-μέλη της». Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μία μοναδική περίπτωση και τόνισε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε άλλη χώρα το «κούρεμα» του χρέους, θέμα που, όπως είπε, μαζί με την απλοποίηση των διαδικασιών με τις οποίες μία χώρα θα μπορεί να λάβει βοήθεια από τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης (ESM), θα είναι τα κυριότερα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

«Μία ενισχυμένη πλειοψηφία θα πρέπει να αποφασίζει αν μία χώρα θα πρέπει να λάβει βοήθεια από τον
ESM», σημείωσε. Αξιοσημείωτη είναι η «στροφή» του προέδρου της Κομισιόν στο θέμα της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων, κάτι που απέκλεισαν κατηγορηματικά τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Το κοινό κρατικό χρέος απαιτεί ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο ολοκλήρωσης και πειθαρχίας εντός της Ευρωζώνης, την οποία δεν έχουμε φτάσει προς το παρόν», σημειώνει.

 Επίσης, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατό για να διασφαλισθεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι οι αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα, καλωσορίζοντας τις γαλλογερμανικές προτάσεις.

«Τέσσερις με πέντε μήνες είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα κατά τη γνώμη μου, εξαρτάται από τον τύπο των αλλαγών στη Συνθήκη», σημείωσε.
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου