Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Έρχονται Ισραηλινοί Για Τα Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου Της Κρήτης


Με το βλέμμα στα πιθανολογούμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου νοτίως της Κρήτης έρχονται μέσα στην εβδομάδα υψηλόβαθμα στελέχη της ισραηλινής εταιρείας «Anver Oil Exploration», μέλους του ομίλου «Delek», που ειδικεύεται στις έρευνες υδρογονανθράκων και μετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν.

Η
 «Avner Oil Exploration» φέρεται να έχει εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον να μελετήσει την περιοχή νοτίως της Κρήτης, μια περιοχή που σύμφωνα με μερίδα πανεπιστημιακών -κυρίως γεωλόγων- θεωρούν ότι παρουσιάζει συγγένεια με άλλες δομές της Ανατολικής Μεσογείου όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα, και ειδικότερα με τη λεκάνη του «Λεβαντινίου» που περικλείει τόσο το κοίτασμα Λεβιάθαν στο Ισραήλ όσο και το κοίτασμα Αφροδίτη (Οικόπεδο 12 της Κύπρου).

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Α. Φώσκολος) που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά θεωρούνται υπερβολικές, αφού δεν υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα, η περιοχή διαθέτει πιθανό δυναμικό 20 τρισ. κυβικών μέτρων αερίου, όταν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος) τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα είναι 2,7 τρισ. κυβικά μέτρα.

Προς το παρόν οι επαφές των Ισραηλινών περιορίζονται σε επιχειρηματικό επίπεδο, αν και δεν αποκλείται να υπάρξουν συναντήσεις και σε επίπεδο υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

* Η σημαντικότερη συμμετοχή της «Anver oil» είναι στην κοινοπραξία του Λεβιάθαν, όπου κατέχει το 22,67%, όπως και η Delek Drilling (το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται οι Noble Energy 39,66% και Ratio Oil Exploration 15%).

Στο μεταξύ χθες δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για συμμετοχή σε σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, με στόχο μέσα στο 2012 να γίνει ένας διεθνής γύρος παραχωρήσεων, με περίπου 10-15 οικόπεδα (
blocks). Προωθείται επίσης με τη μέθοδο του «Open Door» η προκήρυξη 3 διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου