"Βόμβα" με
σαφές υπαινιγμό κατά των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για απόπειρα επέμβασης στην εκλογική
διαδικασία των ρωσικών εκλογών, έριξε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο
οποίος ορίσθηκε σήμερα από το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» υποψήφιος για
τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε, ότι "Ξένες δυνάμεις προσπαθούν να επηρεάσουν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου και τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Είναι μια χαμένη προσπάθεια, πεταμένα λεφτά, πρώτον γιατί ο Ιούδας (σ.σ.: εννοεί τα κόμματα και τους πολιτικούς που όπως και στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται από ξένες δυνάμεις) δεν είναι από τις πιο αξιοσέβαστες βιβλικές μορφές στη χώρα μας και δεύτερον γιατί θα ήταν καλύτερα (οι χώρες αυτές) να πληρώσουν τα χρέη τους με τα χρήματα αυτά και να συνεχίζουν να ακολουθούν μια αναποτελεσματική και δαπανηρή εξωτερική πολιτική»
Στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός του στην Μόσχα, ο Πούτιν είπε ευθέως ότι ξένες χώρες χρηματοδοτούν μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Ρωσία «για να επηρεάσουν την προεκλογική εκστρατεία στη χώρα».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες «Ολοι οι ξένοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία είναι μια δημοκρατική χώρα, ένας έμπιστος εταίρος, ένας προβλέψιμος εταίρος, με τον οποίο μπορούν και πρέπει να συμφωνούν», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Δύο αεροπλανοφόρα, το ρωσικό «Κουζνέτσοβ» και το αμερικανικό «Τζορτζ
Μπους» θα βρεθούν σε απόσταση αναπνοής στα ανοικτά της Συρίας, με το καθένα να
υποστηρίζει διαφορετική πλευρά…
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν το καθεστώς του Σύρου
προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και οι Αμερικανοί τους συμμάχους τους, τους
Ισραηλινούς, τους Ιορδανούς και τους Τούρκους, καθώς ο φόβος στρατιωτικής
σύγκρουσης αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει.
Η παρουσία των Ρώσων με τρία πολεμικά σκάφη, συν το αεροπλανοφόρο, σε συνδυασμό με τις πολιτικές διακηρύξεις της ρωσικής ηγεσίας, προκαλούν το φόβο ότι η συριακή ηγεσία θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να αποτολμήσει την δια των όπλων επίλυση του προβλήματος, του αδιεξόδου επί της ουσίας στο οποίο έχει περιέλθει.
Η παρουσία των Ρώσων με τρία πολεμικά σκάφη, συν το αεροπλανοφόρο, σε συνδυασμό με τις πολιτικές διακηρύξεις της ρωσικής ηγεσίας, προκαλούν το φόβο ότι η συριακή ηγεσία θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να αποτολμήσει την δια των όπλων επίλυση του προβλήματος, του αδιεξόδου επί της ουσίας στο οποίο έχει περιέλθει.
Εκμεταλλεύεται το ότι οι Ρώσοι μετά την «ήττα» στο μέτωπο της Λιβύης, όπου η επιθυμία τους για την παραμονή του Καντάφι στην εξουσία, με τον οποίον συνεργάζονταν στενά, εξαρτώντας εμπορικά συμφέροντα δισεκατομμυρίων, δεν προτίθενται να υποχωρήσουν εύκολα στο ζήτημα της Συρίας, χάνοντας εκτός από μία ακόμη εξοπλιστική – και όχι μόνο – αγορά και την πρόσβαση στην κρίσιμη από γεωστρατηγικής απόψεως περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εάν ο Άσαντ επιχειρούσε να φοβερίσει με γενικευμένη σύγκρουση με σκοπό να προκαλέσει τη ρωσική εμπλοκή, σε μια κατά κάποιον τρόπο επανάληψη όσων έγιναν στη Γεωργία όπου ο Σαακασβίλι το καλοκαίρι του 2008 επιχείρησε να προκαλέσει εμπλοκή των Αμερικανών προκαλώντας πόλεμο με τους Ρώσους, οι προαναφερθείσες τρεις χώρες θα μπορούσαν αν αποτελέσουν στόχο στρατιωτικού πλήγματος – προβοκάτσιας. Αυτό είναι και ο λόγος για τον οποίο όλες έχουν θέσει τις δυνάμεις τους σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού…
Στο σκηνικό αυτό που διαμορφώνεται, ένα από τα βασικά θέματα – ανάλυση που φιλοξενείται στο τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα, καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρο. Εγκαίρως, η συντακτική ομάδα του περιοδικού είχε εντοπίσει τις ομοιότητες της κατάστασης με τη «διπλωματία των κανονιοφόρων» του 19ου αιώνα, στη σύγχρονη εκδοχή της.
Πως εξελίσσεται η κατάσταση; Ποιος ο ρόλος όλων των ενδιαφερομένων μεγάλων δυνάμεων; Με ποια προσχήματα εισέρχονται στη «σκακιέρα» της ανατολικής Μεσογείου η Βρετανία και η Γαλλία εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες – μεγάλες δυνάμεις Ρωσία και ΗΠΑ; Πως μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση; Τι επιδιώκει κάθε μια δύναμη; Είναι μόνο ο πλούτος στον τομέα των υδρογονανθράκων που έχει προκαλέσει τον «συνωστισμό» πολεμικών πλοίων με εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες στην περιοχή;
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία προσπαθεί να απαντήσει η ανάλυση του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ. Σε αυτό το κλίμα όμως, τα ελληνικά συμφέροντα εμπλέκονται ευθέως. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους εξυπηρετείται από την κήρυξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), κάτι το οποίο είναι και καλό και κακό…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου