Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ο Παπανδρέου


Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, για τις 4 το απόγευμα. 
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται μετά τη συνεδρίαση να ανακοινωθεί η παραίτηση της κυβέρνησης και να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. 


Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε ότι μέχρι το βράδυ θα πρέπει να υπάρξουν  εξελίξεις σχετικά με το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


Σημειώνεται ότι από χθες ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη συγκαλέσει και συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα, καθώς κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι θα γίνει κανονικά.


Χθες ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε και έβαλε στο τραπέζι εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου   τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της χώρας. Παράλληλα, άφησε μια χαραμάδα για περαιτέρω συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής λέγοντας ότι η αρχική πρόταση της Ν.Δ. για μεταβατική κυβέρνηση υπηρεσιακού τύπου παραμένει στο τραπέζι.

Το κύριο χαρακτηριστικό πάντως της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά ήταν η διαβεβαίωση – το επανέλαβε δύο φορές – και προς το εξωτερικό ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει και θα στηρίξει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. 


Ο αρχηγός της ΝΔ συναντάται στη 1 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο και αναμένεται να επαναλάβει το αίτημά του για άμεση παραίτηση του Γ.Παπανδρέου και διεξαγωγή εκλογών.

Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζοντας την τακτική του σκοτσέζικου ντους επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχτεί να έρθει στη Βουλή η δανειακή σύμβαση μαζί με το πακέτο μέτρων, όπως δεν θα δεχτεί να έρθει και με τη διαδικασία ψήφισης με 180 καθώς αυτό θα σημάνει παραδοχή εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. 


Την Παρασκευή το βράδυ, από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, «κήρυξε» με τη φράση «θα κάνω ό,τι μπορώ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας»,  την έναρξη των διεργασιών για το νέο βήμα στο πολιτικό σκηνικό. 


Αυτός ήταν και ο λόγος που το Σάββατο το πρωί επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ο πρωθυπουργός δήλωσε: 


«Ήρθα για να ενημερώσω τον Πρόεδρο ότι θα συμβάλω καθοριστικά σε κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, η οποία θα έχει ως βασικό στόχο τη ψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Η συμφωνία αυτή είναι καθοριστική για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. 


Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κ.Παπούλια, ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στη Βουλή όπου συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 


Πάντως, η σύσταση κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά πριν ακόμα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις την πρόταση της ΝΔ και αμέσως μετά η ΝΔ απέρριψε την διαδικασία σχηματισμού ακόμα και μεταβατικής κυβέρνησης ζητώντας εκλογές και μάλιστα άμεσα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΛΑΟΣ και το κόμμα της κ. Μπακογιάννη απέρριψαν με την σειρά τους την συμμετοχή τους σε μια, ουσιαστικά κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς του Α. Σαμαρά επιμένουν ότι οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα αφού η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλει τώρα συγκεκριμένους όρους ακόμα για την ψήφιση της νέας συμφωνίας.

Σύμφωνα με στελέχη του στενού επιτελείου Σαμαρά:
- Η ΝΔ θα ψηφίσει την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.
- Θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αν έρθει «πακέτο» με τα νέα μέτρα.
- Αν η κυβέρνηση ζητήσει ευρεία πλειοψηφία, 180 ψήφους, η ΝΔ επίσης θα την καταψηφίσει καθώς τη θεωρούν αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το σύνταγμα χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία μόνο για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ψήφους υπέρ. Ο Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την ψηφοφορία τόνισε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές ενώ ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση εάν έλθει χωριστά από τα μέτρα. 


Ήδη τις δύο τελευταίες ημέρες, στελέχη όλων των κομμάτων τοποθετούνται σε διαφορετικούς τόνους τόσο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όσο και για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας έως ότου προκηρυχθούν εκλογές, ενώ κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να ρίξουν τον Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε κυβέρνηση ενότητας.

12:26 
Δεν τραβάει «κόκκινη γραμμή» στις έξι εβδομάδες η ΝΔ
Ανοικτό αφήνουν στελέχη της ΝΔ το ενδεχόμενο, εφόσον συμφωνηθεί μεταβατική κυβέρνηση, να μην έχει ως χρονικό ορίζοντα τις έξι εβδομάδες αν πρέπει να συνεχιστούν διαβουλεύσεις για τις υποχρεώσεις της χώρας και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

12:11 «Εντός της ημέρας πρέπει να υπάρξει συμφωνία»
Ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε ότι μέσα στη μέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού.

11:30 «Ας μην ονειρεύονται κάποιοι το τέλος του ΠΑΣΟΚ»
Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εντός των αμέσως προσεχών ημερών, «ει δυνατόν και αύριο», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαιωάννου στη ΝΕΤ, υπενθυμίζοντας ότι εντός του μηνός θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί κρίσιμα νομοσχέδια.

11:25 
«Υποχρέωσή μας η κυβέρνηση συνεργασίας»
«Στις επόμενες δύο – τρεις ημέρες είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, προσθέτοντας: «Ελπίζω να γίνει η μεγάλη υπέρβαση γιατί το θέλει ο κόσμος». 


10:42 
«Όχι εκλογές πριν την 6η δόση»
Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τάσσεται ο ΛΑΟΣ, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγουμένως οι εκκρεμότητες της χώρας. Αυτό τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Βορίδης. 


10:33 
«Συμπόρευση πριν και μετά τις εκλογές»
Την ανάγκη για εθνική ενότητα και πολιτική συναίνεση, όχι μόνο μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θ. Σκυλακάκης. 


10:06 
«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αγνοούν τις εκκλήσεις για συναίνεση»
«Οι Σοσιαλιστές που βρίσκονται στο τιμόνι της Ελλάδας και οι συντηρητικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρεσβεύουν εναλλακτικά σχέδια για τη σωτηρία του κράτους από την πτώχευση και την προστασία του ευρώ, αγνοούν την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης» αναφέρει το Reuters.


09:45 
«Επιτακτική ανάγκη η παραίτηση Παπανδρέου»
«Επιτακτική ανάγκη» χαρακτήρισε την παραίτηση του πρωθυπουργού η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, σημειώνοντας ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί τόσο στο εωτερικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

09:16 
«Ρεσιτάλ ανευθυνότητας από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων»
«Ανεύθυνες και επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ο Γιώργος Φλωρίδης, καταγγέλλοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας. 


02:52 
«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να μας απασχολήσει θέμα ηγεσίας»
Την άποψη ότι δεν πρέπει να μας απασχολήσει θέμα ηγεσίας στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η συμφωνία που επιδιώκει ο πρωθυπουργός, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ANT1.


00:58 
«Πίεσε τον Σαμαρά»
Να ασκήσει πιέσεις στο κόμμα της ΝΔ ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.


23:25 
«Η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι στο τραπέζι»
«Η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι στο τραπέζι της συζήτησης για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να κωφεύει», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, μιλώντας στο MEGA.


22:23 
«Νέα κυβέρνηση χωρίς την ΝΔ δεν είναι λύση»
«Ο χρόνος για να στείλει η Ελλάδα ένα μήνυμα σοβαρότητας, αποφασιστικότητας και εθνικής συσπείρωσης τελειώνει την Κυριακή το βράδυ», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο MEGA.


18:54 
«Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί της κυβέρνησης»
«Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και δη την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου».

17:46 
«O Σαμαράς άφησε ανοιχτό το παράθυρο για συνεργασία»
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκλεισε την πόρτα σε κυβέρνηση συνεργασίας.

16.58
 Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τη 1.00 το μεσημέρι.

16:44 
Εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου έβαλε στο τραπέζι ο Σαμαράς
Εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου πρότεινε και έβαλε στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς με τη σημερινή μαρκοσκελέστατη δήλωση του τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της χώρας. Παράλληλα, άφησε μια χαραμάδα για περαιτέρω συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής λέγοντας ότι η αρχική πρόταση της Ν.Δ. για μεταβατική κυβέρνηση υπηρεσιακού τύπου παραμένει στο τραπέζι.

16:30
 Επιμένει σε άμεσες εκλογές ο Σαμαράς
«Σκοπός μας είναι η στροφή στην ομαλότητα. Εκλογές. Για να σταθεροποιήσουμε τη χώρα, να αποκαταστήσουμε την εικόνα της και να βγούμε όσο πιο γρήγορα έξω από αυτόν τον εφιάλτη» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

15:38 
«Πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα μαζί»
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να κάνει μία δεύτερη σκέψη σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση Γ. Παπανδρέου για κυβέρνηση συνεργασίας.

15:33 
Γιατί καθυστερεί η δήλωση Σαμαρά;
Με πυρετώδεις ρυθμούς πραγματοποιούνται οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, που προς το παρόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν, στο «τραπέζι» έχει πέσει το όνομα στελέχους της κεντροδεξίας για την πρωθυπουργία.

14:44 
«Εκλογές και μόνο εκλογές»
Για «οπερέτα», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Ο Α.Τσίπρας χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «κόμμα, στο οποίο κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνον για το πώς θα κρατηθεί, ή θα ανελιχθεί, στην εξουσία».

14:22 
«Τετ α τετ» Παπανδρέου με Βενιζέλο στη Βουλή
Σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει αυτή την ώρα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της Κρίσιμης Συνόδου του Eurogroup της Δευτέρας.


14:11 
«Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με ευθύνη του Κ. Παπούλια»
Σε ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σημειώνεται ότι η διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας πρέπει να γίνει με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

13:29 
«Καταδικασμένη η χώρα χωρίς κυβέρνηση συνεργασίας»
Την πεποίθησή του πως χωρίς μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, «η χώρα είναι καταδικασμένη» εξέφρασε ο ευρωβουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

13:15 
«Θα συμβάλω στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας»
«Ήρθα για να ενημερώσω τον Πρόεδρο ότι θα συμβάλω καθοριστικά σε κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας» επεσήμανε ο Γ. Παπανδρέου κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

12:30 
«Απαραίτητη εγγύηση η συνεργασία»
«Θα κάνω ότι μπορώ να σχηματιστεί ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας όπως δεσμεύτηκα χθες. Δεν είμαι κολλημένος με τις καρέκλες», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τον διάλογο που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, μία μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από τη Βουλή.

12:15 
Θέλουν να σώσουν το «ναυάγιο»
Υπόγειες διεργασίες βουλευτών και των δύο μεγάλων κομμάτων προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή σε επίπεδο κορυφής. Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αμέσως μόλις συνειδητοποιήθηκε ότι η όλη προσπάθεια βαίνει προς ένα ακόμα ναυάγιο άναψαν τα τηλέφωνα μεγάλης μερίδας βουλευτών ενώ για σήμερα το πρωί είχε οριστεί μια πρώτη συνάντηση «με στόχο την διερεύνηση του τοπίου».

11:40 
«Αυτά που έγιναν θυμίζουν θέατρο του παραλόγου»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης ζήτησε καθαρές λύσεις, πάνω από το προσωπικό και το κομματικό συμφέρον.

11:03 
«Ο Παπανδρέου θα παραιτηθεί»
«Θα ήταν επικίνδυνο να μείνει η χώρα χωρίς κυβέρνηση», ανέφερε ο Γ. Μακγριώτης, συμπληρώνοντας ότι είναι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί.

09:30 
«Θα συζητήσουμε, αλλά...»
«Δεν μιλάμε για μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για μια νέα κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που θα στηρίζεται από περισσότερα κόμματα». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα» να μπει το κόμμα του σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ. 


09:25 
«Να βγει η Ελλάδα από Ε.Ε. και Ευρωζώνη»
Αποχώρηση από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά το ΚΚΕ. 


08:56 
«Θα φταίει ο Σαμαράς αν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας»
Επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Χρήστος Πρωτόπαππας, κατονομάζοντάς τον ως «μοναδικό υπεύθυνο» σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. 


08:30 
Κυβέρνηση υπό τον Βενιζέλο «βλέπει» η Guardian
Δεδομένη θεωρεί την απομάκρυνση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, η Guardian. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», αναφέρει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά θα παραιτηθεί και θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης ‘’ευρείας αποδοχής’’ με επικεφαλής τον νυν υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο, Ευάγγελο Βενιζέλο». 


07:51 
Καχυποψία στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τις κινήσεις Παπανδρέου
Μετά από έντονο παρασκήνιο και σειρά μεθοδεύσεων, 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδωσαν χθες την ψήφο εμπιστοσύνης όχι στον πρωθυπουργό αλλά στην πρόθεσή του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου