Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Σε δίκη-εξπρές στο ΣτΕ τα πρόστιμα των διοδίων.


Σε πρότυπη δίκη με ταχύτατη διαδικασία οδηγεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος και η αρμόδια επιτροπή του δικαστηρίου την υπόθεση της επιβολής προστίμων 200 ευρώ για όσους δεν πληρώνουν διόδια.

Αντικείμενο της δίκης θα είναι βέβαια το αίτημα του Δήμου Ωρωπού και του δημάρχου Ιωάννη Οικονομάκου να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο «νόμος Ρέππα» που προβλέπει ότι αποτελεί παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) η μη καταβολή των διοδίων.
Αφορμή για την αίτηση του Δήμου ήταν η επιβολή προστίμου 200 ευρώ (στις 14 Μαρτίου 2011) στο δήμαρχο Ωρωπού, ο οποίος οδηγώντας αυτοκίνητο του Δήμου δεν κατέβαλε διόδια στις Αφίδνες.

Η αρχική προσφυγή κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με παράλληλη αίτηση να δικαστεί με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης («εξπρές δίκη») από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η αίτηση έγινε δεκτή και απομένει να δοθεί και ημερομηνία, ενώ η δημοτική αρχή επισημαίνει πως  η Εθνική οδός διχοτομεί συγκοινωνιακά τους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού, οι οποίοι για τις καθημερινές μετακινήσεις τους υποχρεούνται να πληρώσουν διόδια.


Η προσφυγή

Ο Δήμος επισημαίνει ότι αντιβαίνει το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία η επιβολή προστίμου για τη μη καταβολή διοδίων στην εταιρεία «Νέα Οδός» που εκμεταλλεύεται την εθνική οδό καθώς η μη καταβολή διοδίων δεν συνδέεται με το δημόσιο συμφέρον, αλλά «αφορά αποκλειστικώς στην ικανοποίηση των ιδιωτικών συμφερόντων των παραχωρησιούχων εταιρειών. Επηρεάζει αποκλειστικώς τα έσοδα και τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών και ουδόλως συνδέεται με τη συντήρηση του οδικού δικτύου και την περαιτέρω ανάπτυξή του, δηλαδή δεν συνδέεται με κάποιο δημόσιο συμφέρον».

Υπογραμμίζουν ακόμα ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος) και αυτό γιατί για την «μη καταβολή διοδίων τελών ύψους ολίγων ευρώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δυσανάλογα και υπέρμετρα πολλαπλάσιο έως και υπερεκαντονταπλάσιο του οφειλομένου ποσού του διοδίου τέλους.

Η επίμαχη ρύθμιση είναι δυσανάλογη για τους κατοίκους των παρακείμενων των σταθμών διοδίων οικισμών, οι οποίοι δεν έχουν εναλλακτικές οδούς συνδέσεως με τα κέντρα των Δήμων, των Νομών και των περιφερειών, στα οποία οι οικισμοί αυτοί διοικητικώς υπάγονται».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου