Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ; Δέχθηκε «ενισχυμένη επιτήρηση» η Ρώμη!


Έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ φέρεται να προσέφερε στην Ιταλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια στόματος της γενικής του διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ. 

Το ποσό, σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε ένα χρόνο. Επισήμως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση. Φέρεται όμως να αποδέχθηκε μια μορφή «ενισχυμένης επιτήρησης» που θεωρείται το πρώτο στάδιο της παροχής βοήθειας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε επισήμως την κυρία Λαγκάρντ στις Κάννες χθες «για τη βοήθεια που προσέφερε στην Ιταλία», κάτι που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι υπήρξαν επαφές και συζητήσεις ουσίας. Όπως αναφέρουν οι Ιταλοί σχολιαστές, το ΔΝΤ θεωρεί «ευάλωτη» την Ιταλία και, για το λόγο αυτό, δραστηριοποιείται για να στηρίξει την οικονομία της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η Ιταλία δέχθηκε να θέσει υπό την επιτήρηση του Ταμείου τους κρισιμότερους τομείς της-όπως το σύνολο των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία- αλλά η κυβέρνηση της Ρώμης κάνει λόγο μόνο για «προσφορά συμβουλών».
 


Αναμένεται, μέσα στις επόμενες ώρες, μια σαφής τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι ή του ίδιου του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου