Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Xoύντα και στην Ουγγαρία: Ποινικοποιείται η έλλειψη στέγης


Αντιμέτωποι με πρόστιμο 450 ευρώ ή φυλακή θα βρίσκονται στο εξής οι άστεγοι στην Ουγγαρία, αφού τέθηκε σε ισχύ νόμος που ποινικοποιεί την… 
έλλειψη στέγης. Εμπνευστής του παράδοξου νόμου είναι ο βουλευτής του δεξιού κυβερνώντος κόμματος Φιντέζ, Μάτε Κοτσίς, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Βουδαπέστη δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους.

Να σημειωθεί ότι η ουγγρική πρωτεύουσα φιλοξενεί περί τους 10.000 αστέγους. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, όσοι βρίσκονται να κοιμούνται στον δρόμο και όχι στους ειδικούς ξενώνες για τους αστέγους αρχικά θα λαμβάνουν μία προειδοποίηση από τις Αρχές, ενώ στη συνέχεια θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο ή θα φυλακίζονται.

Επικριτές της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανώσεων για τους αστέγους, υποστηρίζουν ωστόσο ότι τα καταφύγια των αστέγων δεν επαρκούν και περίπου 1.000 με 3.000 άτομα θα παραμείνουν στους δρόμους. Ο Μίκλος Βετσέι, αναπληρωτής διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Hungarian Maltese Charity Service, είπε ότι ο νόμος δεν ψηφίστηκε στη βάση ορθολογικών κριτηρίων αλλά επειδή οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν αγανακτήσει με τους αστέγους.

Σύμφωνα με τον ίδιο το φαινόμενο των αστέγων «πρέπει να θεραπευθεί και όχι να ποινικοποιηθεί». Η ανεργία στην Ουγγαρία ξεπερνάει το 10% αλλά μεταξύ της μειονότητας των Ρομά, αποδέκτες συστηματικών ρατσιστικών επιθέσεων και διώξεων το τελευταίο διάστημα στη χώρα, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 60% και 90%.


 tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου