Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Merkel: Χρειάζεται έγγραφη δέσμευση από τα κόμματα για την επόμενη δόση


Ξεκάθαρη είναι πλέον η στάση της Γερμανίας για την έκτη δόση προς την Ελλάδα, με την Καγκελάριο Angela Merkel να διαμηνύει από την γερμανική Bundestag, ότι «χρειάζονται γραπτές δεσμεύσεις των ελληνικών κομμάτων για την επόμενη δόση βοήθειας».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε πως οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.
 Επίσης, δήλωσε ότι ο ρόλος της ΕΚΤ δεν πρέπει να αλλάξει, «και αυτός είναι η νομισματική σταθερότητα».
 

Σε ό,τι αφορά στα ευρωομόλογα, δήλωσε πως «η πρόταση της Κομισιόν για ευρωομόλογα έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή», καθώς και ότι «τα ελλείμματα της ευρωζώνης δεν θα λυθούν με τη συγκεντροποίηση του χρέους».
 
«Θεωρώ ότι είναι πολύ ανησυχητικό και ακατάλληλο το ότι σήμερα η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρότασή της για τα ευρωομόλογα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε πως το μήνυμα που θα δοθεί από την πρόταση αυτή, είναι ότι η συγκεντροποίηση του χρέους θα μπορούσε να επιδιορθώσει τα ελλείμματα στη δομή της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, κάτι που ωστόσο επέμενε ότι «δεν θα δουλέψει».

Υποστήριξε δε στην ομιλία της, ότι χρειάζεται μια αλλαγή στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι κανόνες σταθερότητας.

Καλούν Σαμαρά να μην υπογράψει

«Χάρτινη απειλή» τα περί μη εκταμίευσης των 8 δισ. ευρώ χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, ο συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, Φαήλος Κρανιδιώτης και τάχθηκε υπέρ του να μην υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς.

«Εάν δεν πατήσεις εδώ φρένο, τότε θα έρθουν και άλλα», δήλωσε ο Φαήλος Κρανιδιώτης στον ΣΚΑΙ και εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επιμείνει στη στάση του να μην υπογράψει, καθώς έχει δεσμευθεί με 5 διαφορετικούς τρόπους.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της υπογραφής του κ. Σαμαρά ως προαπαιτούμενο για την 6η δόση, ενισχύεται κυρίως από "ελληνικά κέντρα", με σκοπό να ταπεινωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ και να έχει απώλειες.

«Να μην υπογράψει», είπε και ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, μιλώντας στη ΝΕΤ. «Ζητούν υπογραφή σε λευκό χαρτί», σημείωσε ο Γιάννης Μανώλης και τόνισε πως το κόμμα έχει δεσμευθεί για αυτά που πιστεύει. Πρόσθεσε, ακόμη ότι η ΝΔ δεν δίνει συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ για όσα έχει κάνει, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου για να φέρει εις πέρας αυτά που έχει αναλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου