Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«H Ευρώπη εκβιάζει την Ελλάδα»


H εφημερίδα Financial Times Deutschland δημοσιεύουν άρθρο με τίτλο «H Ευρώπη εκβιάζει την Ελλάδα». «Το μέσο εκβιασμού είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης» γράφει χαρακτηριστικά.
«Η αντιπολίτευση καλείται να δεσμευθεί γραπτά ότι θα ακολουθήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα περικοπών, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στις βουλευτικές εκλογές. Ως μέσο πίεσης χρησιμοποιείται η επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 8 δις Ευρώ, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία»


Η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του πακέτου.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από την πλευρά της αξίωσε την εφαρμογή από την Ελλάδα των συμφωνηθέντων πριν από την διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο. Η πίεση κατευθύνεται κυρίως προς τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με το επιχείρημα ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην Ιρλανδία.

Ο Επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι «απαιτήσαμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ο μοναδικός πειστικός δρόμος, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις».

Και καταλήγει: « Είναι ασυνήθιστο για την Επιτροπή να αναμειγνύεται τόσο ανοικτά στον σχηματισμό κυβέρνησης ενός κράτους-μέλους. Ωστόσο, ο Ρεν έχει την ευρεία υποστήριξη των χωρών-δανειστών, οι οποίες μετά από τις χαοτικές ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα έχουν πλέον χάσει την υπομονή τους με την Ελλάδα.

Με τον Λουκά Παπαδήμο, μέχρι τον Μάιο του 2010 Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και επικρατέστερο υποψήφιο για τη θέση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, η ΕΕ μπορεί να συνεργαστεί καλά. Στο μεταξύ, ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε χθες τους συναδέλφους του στο
Eurogroup ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου