Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: «Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΗΛΘΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΒΕΒΑΙΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΦΑΣΗ»


Για τον κίνδυνο μιας αλυσιδωτής παγκόσμιας δημοσιονομικής αστάθειας σε περίπτωση που οι οικονομίες του πλανήτη δεν αντιδράσουν από κοινού απέναντι στην κρίση χρέους στην Ευρώπη και στις απειλές ύφεσης, προειδοποίησε από το Πεκίνο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας την Κίνα να ισχυροποιήσει το νόμισμά της, τη στιγμή που η χαμηλή ισοτιμία του γουάν θεωρείται η αιτία των πολύ υψηλών εμπορικών πλεονασμάτων της χώρας.


Όπως τόνισε η Κριστιίν Λαγκάρντ, ούτε η Ασία είναι στο απυρόβλητο. "Αν δεν δράσουμε από κοινού, η οικονομία ανά τον κόσμο διατρέχει τον κίνδυνο μιας αλυσιδωτής αβεβαιότητας και δημοσιονομικής αστάθειας", τόνισε, αναφερόμενη στις κρίσεις χρέους και στους κίνδυνους ύφεσης, σε ομιλία της κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής στην Κίνα. "Η παγκόσμια οικονομία εισήλθε σε μια αβέβαιη και επικίνδυνη φάση" τόνισε. 

 Σύμφωνα με την ίδια "η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".
 

«Η Κίνα χρειάζεται ένα ισχυρότερο νόμισμα» τόνισε ακόμη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς οι μεγαλύτεροι εμπορικοί της εταίροι εξακολουθούν να θεωρούν πολύ χαμηλή την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, παρά τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.
 

Η Κίνα κατέχει παγκοσμίως τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία ανέρχονται στα 3,2 τρισ. δολάρια, με την Ιαπωνία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.
 

Η κινεζική οικονομική ηγεσία έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τόσο την ευελιξία του νομίσματος όσο και τις εισαγωγές προκειμένου να εξισορροπήσει τις εμπορικές συναλλαγές. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει η επιθυμία να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές της, έχοντας ως επιχείρημα ότι κινούνται σε πολύ στενά περιθώρια.
 

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, "η Κίνα είναι στο σωστό δρόμο για τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας της προς την εσωτερική ζήτηση», την ώρα που το Πεκίνο εργάζεται στο στόχο αυτό κι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας εξακολουθεί να εξαρτάται κυρίως από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές και σε μικρό βαθμό από την εγχώρια κατανάλωση.
 

«Η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας της
G20 και του ΔΝΤ. Έχει ένα πολύ σημαντικότερο ρόλο να παίξει και μια ηχηρότερη φωνή να ακουστεί", υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη για τα ποσοστά συμμετοχής και τα δικαιώματα ψήφου στους κόλπους του Ταμείου.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης αυτής, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου στο ΔΝΤ και θα αυξήσει τη συνεισφορά της στο κεφάλαιο του ΔΝΤ από το 3,65% στο 6,07%.

Σχόλιο : Η μονή σωστή αντίδραση είναι η παγκόσμια διαγραφή των χρεών. Δηλαδή ένα reset όλης της οικονομίας. Κάποια στιγμή η G20 θα αναγκαστεί να προσέλθει σε λύση αυτού του διλλήματος.  Αν από αυτή τη πρόταση συναινέσουν όλοι έχει καλώς αν όχι τότε θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου