Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Νεα Δημοκρατια : Στην «επανεκκίνηση» της αντιλαϊκής επίθεσης

Βροντερό «ναι» στη νέα δανειακή σύμβαση και στη συγκυβέρνηση είπε η ηγεσία της ΝΔ, εμφανιζόμενη ως εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας και της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος και διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην «επανεκκίνηση» της αντιλαϊκής επίθεσης. Μια μέρα μετά την κήρυξη του «ανένδοτου» κατά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να συγκυβερνήσει μαζί της, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι συμπλέει πλήρως με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Στο όνομα της δήθεν ακυβερνησίας και της διάσωσης της ευρωπαϊκής πορείας, 


ο Α. Σαμαράς ζήτησε χτες το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να επικυρώσει τη δανειακή σύμβαση από την παρούσα Βουλή και στη συνέχεια τη διεξαγωγή των εκλογών. Στην πραγματικότητα αποδέχτηκε την πρόταση για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ που αποδοκίμαζε μετά βδελυγμίας ακόμα και λίγες ώρες νωρίτερα, προκειμένου να προωθηθούν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.


Την ίδια στιγμή, βέβαια, προσπάθησε με διάφορα σαθρά επιχειρήματα και δικαιολογίες να δείξει ότι δεν ταυτίζεται με την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να πέσουν οι διάτρητες έτσι και αλλιώς μάσκες και να φανεί το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής που εφαρμόζει προς όφελος των μονοπωλίων. Ο πρόεδρος της ΝΔ διακήρυξε ότι αποδέχεται τη δανειακή σύμβαση ως δήθεν «αναπόφευκτη», καθώς και ότι συμφωνεί πλήρως με τους στόχους του μνημονίου.
«Η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί», τόνισε στη δήλωση που έκανε χτες το μεσημέρι, σπεύδοντας να ζητήσει το σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης «με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή».


Στη προσπάθειά του να θολώσει τα νερά, επικαλέστηκε την ανοικτή κρίση ακυβερνησίας που προέκυψε και την ανάγκη «η χώρα άμεσα να επανέλθει στην ομαλότητα». Ταυτόχρονα, ανέδειξε τη ΝΔ ως «εγγύηση και για την ευρωπαϊκή μας θέση και για την παραμονή μας στο ευρώ», σε αντίθεση τάχα με την κυβέρνηση που κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα ως «μοχλό για την αμφισβήτηση της ελληνικής ένταξης στο ευρώ και την Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Α. Σαμαράς.
Στα παζάρια που ακολούθησαν με την κυβέρνηση για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, η ηγεσία της ΝΔ έθεσε ως όρο την απομάκρυνση του Γ. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα συμμετάσχουν δικά της κομματικά στελέχη, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι τάχα δεν πρόκειται για «συγκυβέρνηση κομμάτων» ή «οικουμενική κυβέρνηση». Ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι θα προτιμούσε η εκλογική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές.


Τους όρους αυτούς μετέφερε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου είπε στον Α. Σαμαρά ότι θα του στείλει δυο στενούς συνεργάτες του, εννοώντας προφανώς τους Δ. Ρέππα και Ν. Αθανασάκη για να συζητήσουν ποια μορφή θα έχει αυτή η κυβέρνηση και ποια πρόσωπα. Ομως ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αυτή η συζήτηση γιατί η ειδικότερη σύνθεση αυτής της κυβέρνησης εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου