Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η ιταλια σε κριση..


Σφίγγει ο κλοιός των αγορών γύρω από την Ιταλία και η επίθεση των κερδοσκόπων όχι μόνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αλλά πλέον είναι στο τελευταίο στάδιο. Πλέον, ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και η ώρα που η Ιταλία θα χρειαστεί διάσωση δεν είναι πολύ μακριά.

Οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να κινούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από τη πρώτη επίθεση στην Ελλάδα μέχρι και τις επιθέσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία αλλά και Γερμανία και είναι γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο κινούνται δεν είναι αντιμετωπίσιμος.

Αρχικά οι αγορές εξαπολύουν επίθεση στα δεκαετή ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως δείκτης αναφοράς και αυτό είναι αρκετό για να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα. 

Στη συνέχεια και αφού τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι απογορευτικά οι χώρες ξεκινούν να δανείζονται βραχυπρόεθεσμα. Με το κλίμα όμως να είναι αρνητικό η άνοδος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και σε κάποιο σημείο η καμπύλη αντιστρέφεται. Δηλαδή το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο είναι υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο. Αυτό είναι το τέλος.

Η Ιταλία βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο αφού σήμερα τα επιτόκια για 6 μήνες ήταν 6,50% και τα επιτόκια του διετούς ήταν 7,81% όταν τα αντίστοιχα για τα δεκαετή είναι στο 7,31%. Πλέον μένει να δούμε πότε θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια και ποιος θα είναι αυτός που θα της δανείσει ένα ποσό που φθάνει παραπάνω από το μισό του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα με τον τρόπο που η Ελλάδα συμπαρέσυρε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, η Ιταλία έχει ήδη αρχίσει να συμπαρασύρει τη Γαλλία και τη Γερμανία. Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη απέχει ελάχιστα από μια καταστροφική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου