Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«Παράθυρο» για μείωση των επιτοκίων ανοίγουν στην ΕΚΤ


«Παράθυρο» για μείωση των επιτοκίων ανοίγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η γαλλογερμανική κόντρα για τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΚΤ περιορίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, τις πιθανότητες να δράσει ως «πιστωτής έσχατης ανάγκης», τυπώνοντας χρήμα και «φρενάροντας» με αυτόν τον τρόπο την επέκταση της κρίσης χρέους. 

Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, δεν αποκλείουν, μάλιστα, μία «κίνηση-έκπληξη» από την ΕΚΤ και εκτιμούν ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα μειωθεί μέσα στους επόμενους μήνες στο 1% και χαμηλότερα.

Ο διοικητής της Εθνικής (κεντρικής) Τράπεζας του Βελγίου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Λικ Κοέν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της ευρωτράπεζας, εφόσον, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Tidj, την Παρασκευή, συνεχισθεί η σημερινή τάση.

«Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, τότε είναι πιθανό να ακολουθήσει μια ακόμα μείωση επιτοκίων», δήλωσε κατά τη διάρκεια γεύματος με ομάδα Βέλγων εργοδοτών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ευρείες αγορές ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, ενώ εκτίμησε πως οι αγορές θα μπορούσαν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΚΤ αν δουν πως παραμένουν στον ισολογισμό τπολλά ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνουν πολλοί οικονομολόγοι, επικαλούμενοι το παράδειγμα μεγάλων κεντρικών τραπεζών (Fed, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα της Ιαπωνίας κ.ά.) που έχουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια.


Η μείωση του κόστους δανεισμού εκτιμάται ότι θα συμβάλει επίσης σε μία ελεγχόμενη διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ, ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές.

Εκτός από την ενδεχόμενη μείωση του κόστους δανεισμού, στη Φρανκφούρτη εξετάζουν και άλλα μέτρ ενίσχυσης της ρευστότητας, όπως την επέκταση της χρονικής διάρκειας των δανείων προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, η ΕΚΤ εξετάζει την αύξηση στα δύο ή ακόμα και στα τρία χρόνια, από 13 μήνες που είναι σήμερα το ανώτερο όριο.


Το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση αξιωματούχων της ΕΚΤ με στελέχη τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs, Barclays και Morgan Stanley. 


Βεβαίως, το θέμα είναι αν και σε ποιο βαθμό οι τράπεζες εκδηλώνουν ενδιαφέρον γι' αυτά τα δάνεια, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα δείξουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Εκτύπωση χρήματος ή δημοσιονομική ένωση;

Την ίδια ώρα, αντίθετος στη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων χωρών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ τάχθηκε με δηλώσεις του το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Χοσέ Γκονζάλες - Πάραμο.

«Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αναμένουν από την ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα», δήλωσε ο Ισπανός τραπεζίτης σε ομιλία που έκανε χθες στην Οξφόρδη, προσθέτοντας: 


«Τώρα είναι η ώρα να φανούν οι πολιτικοί τολμηροί και να ολοκληρώσουν όσο το δυνατό ταχύτερα το μεγάλο εγχείρημα μίας όλο και πιο στενής ένωσης, το οποίο ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια». 


Ο κ. Γκονζάλες - Πάραμο δήλωσε ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ευρωζώνη το γεγονός ότι η ΕΚΤ εμποδίζεται από την ιδρυτική συνθήκη της να τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτεί τα κράτη - μέλη, αυτό που είναι γνωστό ως νομισματική χρηματοδότηση (νομισματοποίηση) των ελλειμμάτων. 


«Αναγκάζοντας τους πολιτικούς να επικεντρώνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους στις σωστές προτεραιότητες, η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης παρέχει ένα κίνητρο για στενότερη οικονομική και δημοσιονομική ένωση», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του κ. Γκονζάλες - Πάραμο έγιναν την ώρα που οι ηγέτες της Γερμανίας , της Γαλλίας και της Ιταλίας αποφάσισαν στη χθεσινή τριμερή συνάντησή τους στο Στρασβούργο να αποφύγουν οποιεσδήποτε συστάσεις στην ΕΚΤ για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της αγοράς κρατικών ομολόγων, σεβόμενοι την ανεξαρτησία της, όπως ανέφεραν.

Η Γερμανία έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή της στο να καταστεί η ΕΚΤ πιστωτής έσχατης ανάγκης για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού από τις αγορές, ενώ αντίθετα η Γαλλία θεωρεί το μέτρο αυτό απαραίτητο για να ξεπερασθεί η κρίση χρέους, καθώς μάλιστα αυτή μεταδίδεται στον πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως έδειξε η αποτυχία της Γερμανίας να καλύψει την προχθεσινή έκδοση 10ετών ομολόγων της. 


Από την άκαμπτη στάση της Γερμανίας σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ φαίνεται να απομακρύνονται και η Ολλανδία και η Φινλαδία, δύο παραδοσιακοί σύμμαχοί της στη διαμόρφωση της πολιτικής στην Ευρωζώνη. 


Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε χθες στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί εκ των προτέρων ένας ενεργότερος ρόλος της ΕΚΤ, αν δεν είναι επιτυχής, όπως φαίνεται, η προσπάθεια να υπάρξει μεγάλη "δύναμη πυρός" του 

Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). 


«Σε μία κρίση, δεν πρέπει να αποκλείουμε ποτέ οτιδήποτε εκ των προτέρων. Στο τέλος, κάτι πρέπει να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 


Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, είπε ότι «αν όλα τα άλλα μέτρα αποτύχουν, πρέπει να σκεφθούμε για το ρόλο της ΕΚΤ». 


Ομάδα κορυφαίων Ολλανδών οικονομολόγων έγραψε την περασμένη Κυριακή μία επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε, καλώντας τον να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δεσμευθούν να συμβάλλουν πιο άμεσα στην ενίσχυση του ΕΤΧΣ και να στηρίξουν τον ρόλο της ΕΚΤ. 


Υπέρ της νομισματικής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ τάχθηκε με άρθρο της και η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας Handelsblatt. 


Στο σχόλιο του κ. Αντρέα Κούενεν, αναφέρεται: 


«Βραχυπρόθεσμα, η ΕΚΤ είναι ο μόνος δανειστής που μπορεί να ωθήσει προς τα κάτω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Και μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία δημοσιονομική ένωσης, η οποία θα χρηματοδοτείται τουλάχιστον εν μέρει από ευρωομόλογα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου