Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Καμία συμφωνία για τις 9 Δεκεμβρίου.


Το Βερολίνο σκληραίνει την στάση του και απομακρύνει το σημείο συμφωνίας για τα ευρωομόλογα ή τον νέο ρόλο της ΕΚΤ μία μόλις εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Και οι αγορές προετοιμάζονται πλέον για το σοβαρό ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης.

Την ίδια περίπου ώρα που στις Βρυξέλλες οι υπουργοί
Oικονομικών του Eurogroup "ψέλλιζαν" κάποιες προτάσεις για την ενίσχυση του EFSF και ενέκριναν την 6η δόση για την Ελλάδα, στο Βερολίνο και το Παρίσι απομακρυνόταν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για την 9η Δεκεμβρίου. 

Η κα Μέρκελ σε κλειστή συνάντηση τωv βουλευτών του κόμματός της δήλωνε ότι ακόμα και αν στην Σύνοδο γίνει αποδεκτή η πρόταση της Γερμανίας για "αυτόματα" μέτρα σε κάθε χώρα που αποκλίνει από το Σύμφωνο, η ίδια δεν θα δεχθεί ως αντάλλαγμα να παραχωρηθεί το δικαίωμα έκδοσης ευρωομολόγων ή να επιτραπεί στην ΕΚΤ να λειτουργήσει ως τελευταίο καταφύγιο δανεισμού στην Ευρωζώνη. 

Σχεδόν ταυτόχρονα με την κα Μέρκελ το άλλο άκρο του γαλλο - γερμανικού άξονα, ο κ. Σαρκοζί από το Παρίσι δήλωνε ότι ακόμα και αν η Γαλλία αποδεχθεί τις προτάσεις του Βερολίνου για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αυτόματη δρομολόγηση μέτρων χωρίς να προηγείται συνεννόηση και διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της χώρας.

Μέσα στο πεδίο αυτών των δηλώσεων που ερμηνεύονται ως απομάκρυνση από το ενδεχόμενο εύρεσης λύσης στις 9 Δεκεμβρίου, πολλοί αναλυτές στην αγορά ομολόγων αξιολογούν ως πιθανότερη πλέον την περίπτωση χρεοκοπίας και της Ιταλίας στον ορατό ορίζοντα με καταστροφικές συνέπειες για την ύπαρξη της Ευρωζώνης.
 

Στην αντίπερα όχθη πάντως διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι παρά την φαινομενική επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωζώνη η ανατροπή της σημερινής εικόνας είναι κάτι που θα πρέπει να αναμένεται ακόμα και ως "συμβάν της τελευταίας στιγμής". Μόνο που τοποθετούν ενα τέτοιο συμβάν στις αρχές του 2012 και όχι στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου