Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Οι 7 υποχρεώσεις της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας


Τον «οδικό χάρτη» μέσα στον οποίο πρέπει να κινηθεί η νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας έθεσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου διαμορφώνει το πλαίσιο εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου από τη νέα κυβέρνηση. Το πλαίσιο περιλαμβάνει:
1. Εκταμίευση της 6ης δόσης


• Το ECOFIN στη μεθαυριανή συνεδρίαση του (8/11) αποφασίσει την εκταμίσεσυη με βάση την απόφαση του Eurogroup της 21/10 που ενσωματώθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σύνθεση Ευρωζώνης) της 26/10.

• Πριν την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου

• Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την Τρόικα, την Ευρ. Επιτροπή και το Δ.Σ. του ΔΝΤ που πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά (πιθανόν στις 21/11)

• Όλες οι διαδικασίες στο επίπεδο της Ευρ. Ένωσης και του ΔΝΤ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και η πράξη εκταμίευσης να έχει συντελεστεί πριν τις 15/12, σύμφωνα με τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα

3. κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν τις 31/12) του Προϋπολογισμού 2012

4. Ολοκλήρωση της εκτάλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

5. λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των Ελληνικών τραπεζών 
 και την Ελληνικών ασφαλιστικών Ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10

6. διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI)

7. εκταμίευση α’ δόσης του νέου προγράμματος



του Γιάννη Λέκκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου