Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

“Πάει ΔΝΤ” η Ιταλία για 600 δις Ευρώ; Το ΔΝΤ διαψεύδει την "απόβαση".


“Πάει ΔΝΤ” η Ιταλία για 600 δις Ευρώ;
Το ΔΝΤ θα εγγυάται επιτόκια του 4,0 ή 5,0 % για το δάνειο – πολύ καλύτερα από ότι το κόστος δανεισμού στις εμπορικές αγορές χρέους, όπου το επιτόκιο των 2ετών και 5ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί άνω του 7,0 %.
Το μέγεθος του δανείου καθιστούν δύσκολο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χρησιμοποιήσει τρέχοντες πόρους του.

Διάφορες επιλογές διερευνώνται, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης κοινής δράσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία το ΔΝΤ θα είναι εγγυητής.
“Το σενάριο αυτό παίζει επειδή υπάρχει αντίσταση από το Βερολίνο, για ένα μεγαλύτερο ρόλο της ΕΚΤ στην παροχή βοήθειας στα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες – αρχής γενομένης με την Ιταλία – θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εάν τα κεφάλαια δίνονται κάτω από την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ,” αναφέρει η έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ έχουν στείλει ελεγκτές για τον έλεγχο των δημόσιων λογαριασμών της Ιταλίας αυτό το μήνα και το ΔΝΤ, αναμένεται να αποστείλει εμπειρογνώμονες σύντομα κάτω από ένα ειδικό μηχανισμό εποπτείας που συμφωνήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του G20 στη Γαλλία στις αρχές του μήνα.

Το ΔΝΤ διαψεύδει την "απόβαση" στην Ιταλία

Μία ημέρα μετά από δημοσίευματα στον ιταλικό Τύπο ότι το ΔΝΤ ετοιμάζει πακέτο διάσωσης για την Ιταλία, το Διεθνές Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι δε διεξάγονται συνομιλίες με τις ιταλικές αρχές επί σχεδίου χρηματοδότησης, τη στιγμή που η κρίση χρέους οξύνεται στην ευρωζώνη.


Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες με τις ιταλικές αρχές για σχέδιο χρηματοδότησης».

Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο
Reuters ότι οι επαφές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Ρώμη έχουν ενταθεί, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ασαφής η μορφή που θα λάβει η οικονομική υποστήριξη εάν οι εξελίξεις στις αγορές ασκήσουν πιέσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Επίσημη πηγή στη ιταλική πρωτεύουσα δήλωσε άγνοια για οποιαδήποτε υποβολή αιτήματος για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Ρώμη.

xrimanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου