Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

"Χριστουγεννιάτικο" δώρο η διακοπή του ΕΚΑΣ σε 32.000 συνταξιούχους!!!


Επιστολές, με τις οποίες θα ενημερώνονται ότι διακόπτεται η καταβολή του ΕΚΑΣ θα λάβουν εντός του μήνα σχεδόν 32.000 συνταξιούχοι, ενώ άλλα περίπου 17.500 άτομα θα λάβουν για πρώτη φορά το Επίδομα, όμως όχι αναδρομικά, για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου του 2011 έως το Δεκέμβριο του έτους, αλλά μόνο για τον Δεκέμβριο... Για τα αναδρομικά, θα αποφασίσει η διοίκηση εν ευθέτω χρόνω... 

Όσο για το 2012, βάσει του προϋπολογισμού του 2012, για τον οποίο τα συνδικάτα αντιδρούν και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πανελλαδική πανεργατική απεργία την 1η Δεκεμβρίου, η δαπάνη για την καταβολή του ΕΚΑΣ, μειώνεται  κατά 19,7%. Συγκεκριμένα, το ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους του βοηθήματος, πέφτει το 2012 στα 715 εκατ. ευρώ, από τα 890 εκατ. ευρώ που προβλέφθηκαν φέτος.

Με εγκύκλιό του το ΙΚΑ, ενημερώνει πως  το Επίδομα που κυμαίνεται από  230 ευρώ έως και 30 ευρώ το μήνα ανάλογα με το συνολικό εισόδημα, μετά από τη κωδικοποίηση στην οποία προέβη η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. (εταιρεία μηχανογράφησης του υπουργείου Εργασίας) θα καταβληθεί με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, σε  159.558 παλαιούς δικαιούχους που άλλαξαν κλιμάκιο,  σε 17.284 νέους συνταξιούχους για πρώτη φορά ενώ θα επαναχορηγηθεί σε 17.024 συνταξιούχους, στους οποίους είχε διακοπεί η καταβολή του επιδόματος το έτος 2010 ή και από προηγούμενα έτη. Συνολικά, δικαιούχοι του ΕΚΑΣ είναι πλέον  193.866 συνταξιούχοι.  

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ,
  αποφασίστηκε να διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους που είτε δεν μπορεί να πιστοποιηθεί το εισόδημά τους, είτε δεν απογράφησαν ή ακόμη και σε αυτούς που λαμβάνουν σύνταξη και από άλλους.  

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα λάβουν επιστολή με την οποία θα ενημερώνονται ότι, επειδή διαπιστώθηκε αδυναμία ταύτισης των στοιχείων τους μεταξύ των αρχείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εκείνων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2011.

Προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη δικαιώματος στο ΕΚΑΣ για το τρέχον έτος θα πρέπει το αργότερο μέχρι 31/12/2011 οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι να μεταβούν στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, οικονομικού έτους 2010, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και αντίγραφο αυτού καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, για να πιστοποιηθούν και να διασταυρωθούν ο ΑΦΜ και τα ακριβή ατομικά στοιχεία τους.

Στους συνταξιούχους που διεκόπη η καταβολή, λόγω λήψης και δεύτερης σύνταξης από ξένο ασφαλιστικό φορέα, θα σταλεί από το ΙΚΑ επιστολή με την οποία θα ενημερωθούν ότι θα ληφθούν υπόψη για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2011 και τα ποσά συντάξεων που λαμβάνουν από φορέα συνταξιοδότησης του εξωτερικού.

Προκειμένου λοιπόν να γίνει ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων, θα πρέπει να προσκομίσουν στο αρμόδιο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων βεβαίωση του ξένου φορέα με τα ποσά συντάξεων που έλαβαν το έτος 2009 ή βεβαίωση από την τράπεζα που κατατίθεται η σύνταξη του εξωτερικού, όπου είναι δυνατόν, το αργότερο μέχρι 31/12/2011.

Σε 12.059 συνταξιούχους θα διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ διότι δεν κατέστη δυνατή η διαπίστωση εάν είναι δικαιούχοι του επιδόματος (π.χ. διπλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι θανάτου με πολλαπλότητα κλπ.).

Σ’ αυτούς η επιστολή του ΙΚΑ θα αναφέρει ότι
  διακόπτεται η καταβολή του Επιδόματος με την πληρωμή της σύνταξης μηνός Δεκεμβρίου 2011 και ότι μπορούν να προσέλθουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα και αντίγραφο αυτής, εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας οικονομικού έτους 2010, καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος του δικαιώματος χορήγησης του ΕΚΑΣ για το έτος 2011.

Στις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλου φορέα θα ζητηθεί και βεβαίωση από τον άλλο φορέα με τα ποσά συντάξεων που έλαβαν το έτος 2009.

Η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης του Ιδρύματος θα αποστείλει επιστολή σε 19.579 συνταξιούχους στους οποίους διακόπτεται το επίδομα εξαιτίας της υπέρβασης των νέων εισοδηματικών κριτηρίων για το έτος 2011, με την οποία ενημερώνονται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος για το έτος 2011 και ότι γι’ αυτό το λόγο διακόπτεται η καταβολή του.

Επίσης θα ενημερώνονται ότι μπορούν να προσέλθουν στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του Υποκαταστήματος του τόπου κατοικίας τους, εάν έχουν αντίρρηση γι’ αυτή τη διακοπή, προσκομίζοντας το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ( και φωτοαντίγραφό της), εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2010 ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. περί μη υποχρέωσης εκ του νόμου προς υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να επανελεγχθούν τα εισοδήματά τους.

Για όλες τις περιπτώσεις που καταβλήθηκαν ποσά παρ’ ότι δεν το δικαιούνταν, το ΙΚΑ επισημαίνει ότι
  αυτά καταβλήθηκαν αχρεώστητα πλην καλόπιστα και δεν θα αναζητηθούν.

Για όσους λάβουν για πρώτη φορά ΕΚΑΣ, μετά τον έλεγχο με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, αυτό θα καταβληθεί με την πληρωμή του μηνός Δεκεμβρίου,
  και μόνον  για τον 12/2011, χωρίς όμως να δοθούν αναδρομικά, είτε αυτά αφορούν ποσά ΕΚΑΣ από 1/1/2011 είτε αφορούν παρωχημένο χρονικό διάστημα πριν την 1/1/2011. Τα αναδρομικά θα δοθούν μέσω μηχανογράφησης, η ημερομηνία δε καταβολής τους θα αποφασιστεί από την Διοίκηση του Ιδρύματος.


Της Ρούλας Σαλούρου

ΣΧΟΛΙΟ : Tωρα συνεχισε ελληνα μεροκαματιαρη να καθεσαι στο καναπε σου και να περιμενεις τον Παπαδημο να σε σωσει…. Από αρχες 2012 και με νεα μετρα να δεις εξαθλιωση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου