Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Για δύο «Ευρώπες» μιλά ο Νικολά Σαρκοζί μετά το βρετανικό βέτο


Υπάρχουν πλέον ξεκάθαρα «δύο Ευρώπες» δηλώνει ο Νικολά Σαρκοζί στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως η μία Ευρώπη «επιθυμεί περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και δημοσιονομικούς κανόνες, και η άλλη είναι προσκολλημένη μόνο στη λογική της ενιαίας αγοράς».

«Λυπούμαστε για τη στάση της Βρετανίας» δηλώνουν την ίδια στιγμή οι Φρανσουά Μπαρουέν και Αλέν Ζιπέ μιλώντας για απομόνωση του Λονδίνου, ενώ ο πρόεδρος της γαλλικής Ρυθμιστικής Αρχής χαρακτηρίζει τους Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον την «πιο ανόητη παράταξη στον κόσμο».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα
Le Μοnde ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει ότι ο ίδιος και η Άνγκελα Μέρκελ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να συνταχθεί μαζί τους στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής συνεργασίας και συμβιβασμού με την καγκελάριο της Γερμανίας, εγκωμιάζοντας τον «πραγματισμό» και την «ευφυΐα» της Άνγκελα Μέρκελ.

Σημείωσε, όμως, πως η σημασία αυτής τη συμφωνίας με τη Γερμανία δεν σημαίνει πως η Γαλλία δεν μπορεί να συνεργάζεται με τη Βρετανία. Ανέφερε πως ο Κάμερον ήταν «θαρραλέος» σχετικά με τη Λιβύη, και Βρετανία-Γαλλία μοιράζονται κοινή δέσμευση σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και την αμυντική συνεργασία.

Ο Σαρκοζί επισήμανε πως η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για στενότερη δημοσιονομική ένωση σηματοδοτεί «τη γέννηση μίας διαφορετικής Ευρώπης [...] στην οποία οι λέξεις-κλειδιά θα είναι σύγκλιση οικονομιών, δημοσιονομικών κανόνων και φορολογίας».

Υπογραμμίζει πως η επεξεργασία των νομικών πτυχών της νέας συμφωνίας θα έχει ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών, και στόχος είναι το έγγραφο με τις προτεινόμενες αλλαγές της ευρωπαϊκής Συνθήκης να είναι έτοιμο μέχρι το Μάρτιο.

Επισημαίνει επίσης πως το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ αναλαμβάνουν την οικονομική διακυβέρνηση «σηματοδοτεί μια αδιαμφισβήτητη δημοκρατική πρόοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση όταν όλα ήταν οργανωμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το Σύμφωνο Σταθερότητας».


NewsRoom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου