Το 1981 η Ελλάδα, μετά από προσπάθειες
ετών, πέτυχε την πλήρη ένταξή της, στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ, ήταν μια
στρατηγική της επιλογή.
Ήταν τελικά η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, την
ωφέλησε στην μέχρι τώρα πορεία της;
Για να το πούμε αυτό θα πρέπει να δούμε για
ποιούς λόγους η Ελλάδα επέλεξε, την ένταξη της στην Κοινότητα. Οι λόγοι αυτοί,
σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, μπορούν να συνοψισθούν
στους εξής:
β. Επεδίωκε την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της θέσης της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα καθώς και της «διαπραγματευτικής της δύναμης», ιδιαίτερα σε σχέση με την Τουρκία η οποία εμφανιζόταν ως η μείζων απειλή για την Ελλάδα μετά την εισβολή και κατάληψη μέρους της Κύπρου (Ιούλιος 1974). Στα πλαίσια αυτά, η Ελλάδα επεδίωκε επίσης τη χαλάρωση της έντονης εξάρτησης που είχε αναπτύξει μεταπολεμικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ).
γ. Θεώρησε την ένταξη στην Κοινότητα ως ισχυρό παράγοντα που θα συνέβαλε στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
δ. Επιθυμούσε ως ευρωπαϊκή χώρα, να είναι «παρούσα» και να επηρεάσει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και το πρότυπο της Ευρώπης, στο οποίο η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει.
Μετά από 30 χρόνια εμπειρίας ας δούμε τι έχουμε.
α. Πόσο δημοκρατικό είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας, όταν έχει ως στόχο, μισθοσυντήρητους και χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι και μόνο αυτοί πληρώνουν φόρους, ενώ το σύστημα, με τον τρόπο του απαλλάσσει τους εισοδηματίες και τους φοροφυγάδες. Απειλείται ο πολίτης, με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί δεν έχει να πληρώσει φόρο για το σπίτι του. Όταν ο Έλληνας βρίσκεται, ανάμεσα σε λαθρομετανάστες και κακοποιά στοιχεία και το κράτος δεν τον προστατεύει. Κανείς πολιτικός δεν πήγε φυλακή για πράγματα τα οποία έκανε ή αμέλησε να κάνει. Οι διαμαρτυρίες απαγορεύονται, όχι με νόμο, αλλά με την άγρια καταστολή της Αστυνομίας, συνεπικουρούμενη από παρακρατικούς.
Το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών, δεν λαμβάνεται υπόψη και η πολιτεία με χρήματα που τους στερεί, κατασκευάζει τέμενος, για θρησκευτικές ανάγκες λαθρομεταναστών. Δημοκρατία σε επιτήρηση. Το πολιτικό σύστημα είχε ως μοναδικό του μέλημα το να «χαϊδεύει αυτιά», υφαρπάζοντας τις ψήφους των πολιτών και στο τέλος χωρίς εκλογές, επιβάλλεται με απαίτηση της ΕΕ, εγκάθετη κυβέρνηση, για να καταπατήσει, τα τελευταία ψήγματα δημοκρατίας.
β. Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία, μειωμένη. Απειλείται από όλα τα γύρω κράτη και δεν αντιδρά. Εξωτερική πολιτική δεν υφίσταται. Η Αλβανία υποθάλπει το θέμα των Τσάμηδων, καταπατά τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, τα Σκόπια προκαλούν για το μακεδονικό ζήτημα και κράτη με πρώτες τις ΗΠΑ τα αναγνώρισαν με το συνταγματικό τους όνομα, η Ελλάδα πιέζεται για την είσοδό τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, είναι περιφερειακή δύναμη, α/φη της εισέρχονται στο Αιγαίο όποτε θέλουν και πολεμικά της πλοία πραγματοποιούν «αβλαβείς διελεύσεις» (ο θεός να τις κάνει), ενώ οι πολιτικοί μας βαυκαλίζονται συμφωνώντας σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ή χορεύουν ζεϊμπέκικο ή κάνουν κουμπαριές, ελπίζοντας ότι θα τους εξευμενίσουν. Δηλώνει ο κ. Παπούλιας «όχι και 100μ. πάνω από το Καστελόριζο τα τούρκικα Α/φη» δηλ. στα 150 μ. είναι εντάξει;
Οργιάζει η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, Τούρκοι Υπουργοί κάνουν περιοδείες όποτε επιθυμούν, χωρίς αντίδραση της Ελλάδας, οι δικοί μας δεν τολμάνε να πάνε στην Ίμβρο και Τένεδο και επισκέπτονται μόνο το Πατριαρχείο. Η Ελλάδα δεν τολμά να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ όπως έχει το δικαίωμα, αιτία πολέμου για την Τουρκία και διατηρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει χωρικά ύδατα 6 ν.μ και εθνικό εναέριο χώρο 10ν.μ. Δεν τολμά να καθορίσει ΑΟΖ με την Κύπρο, γιατί αντιδρά η Τουρκία, λόγω Καστελλόριζου και τέλος η Ελλάδα σέρνει το κάρο για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, που συνεχίζει να σπρώχνει στα σύνορά μας χιλιάδες λαθρομετανάστες και δεν έχει καταγγελθεί ποτέ.
Σχέσεις υποτελούς με τις ΗΠΑ, η visa, την οποία έχουν και τριτοκοσμικές χώρες, δε μας έχει δοθεί και οι πολιτικοί μας, πηγαινοέρχονται δίνοντας αναφορές, παίρνοντας οδηγίες, ζητώντας στήριξη και θεωρούν ύψιστη τιμή να τους δεχτεί για λίγα λεπτά και να βγάλουν φωτογραφία, ο εκάστοτε Υπουργός Εξωτερικών. Πλήρης εξάρτηση.
γ. Η οικονομία, λειτούργησε για τους εργολάβους και τους προμηθευτές, που πήραν τα μεγάλα έργα, Αττική οδός, Αεροδρόμιο, Μετρό, Εθνικές οδούς, Ολυμπιακούς αγώνες (η μεγάλη ρεμούλα), πολλά από τα οποία εκμεταλλεύονται γαλλικές και γερμανικές εταιρείες. Πλούτισαν οι άνθρωποι του συστήματος από τα δάνεια και τα κονδύλια της ΕΕ, χωρίς ένα έργο υποδομής. Παραγωγή δεν υπάρχει, η βιομηχανία έχει χαθεί, αγροτική παραγωγή στο ναδίρ, εξαγωγές στάσιμες. Το χρέος της Ελλάδος σε δυσθεώρητα ύψη, οι πολίτες θα υποφέρουν για πολλά χρόνια μέχρι και αν αποπληρωθεί. Ανεργία 20%. Άστεγοι Έλληνες πολίτες. Πάνω από 450.00 ζουν χωρίς εισόδημα. Η ελληνική κοινωνία έμαθε να δέχεται το ψέμα, την απάτη, την διαπλοκή και τον χρηματισμό χωρίς να αντιδρά. Αυξάνονται τα συσσίτια απόρων και οι ανίκανοι κυβερνώντες, άφησαν ανεκμετάλλευτα δέκα εκατομμύρια ευρώ, από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση στηρίζει το τραπεζικό σύστημα αφήνοντας τους πολίτες, στην τύχη τους.
δ. Καμία παρουσία της Ελλάδος στα όργανα της ΕΕ. Άφωνοι οι έλληνες ευρωβουλευτές. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση, έγινε η Ευρώπη δύο ταχυτήτων (Βορράς -Νότος). Ποια σύμπνοια μεταξύ των εταίρων, η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και αντί να βοηθηθεί από τους εταίρους, ταπεινώνεται, εξευτελίζεται διεθνώς, απαιτώντας υπογραφές, δηλώσεις μετάνοιας και ταυτόχρονα δεσμεύουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Συναίνεση της ΕΕ για τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τελικά το ευρωπαϊκό πρότυπο είναι ο νόμος του ισχυρού.
Η Ελλάδα δέχεται κύματα λαθρομεταναστών, η ΕΕ στέλνει την FRONTEX για την καταγραφή τους, ενώ δίνει στην Τουρκία 440 εκατομμύρια ευρώ, για διαχείριση της μετανάστευσης και καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης!!!!! Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που ζητάγαμε. Πως επιθυμούν οι Έλληνες πολιτικοί την ευρωπαϊκή ενοποίηση; «Τουλάχιστον η Ελλάδα αν καεί, να καεί για να υπάρξει μία συνοχή, και μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη»!!!. Ν. Τζαβέλλα ευρωβουλευτής ΛΑΟΣ.
Τι περίμεναν οι Κων. Καραμανλής και Κ. Σημίτης από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και το ευρώ; (αποσπάσματα από τις ομιλίες τους).
«Η Ενωμένη Ευρώπη θα αποτελέσει, μέγα σταθμό στην παγκόσμια ιστορία της ειρήνης της ελευθερίας και του πνεύματος. Και μόνο το γεγονός, ότι με την σημερινή φάση συνεργασίας εγκαταλείπονται εθνικές προκαταλήψεις, εξαλείφονται μίση ιστορικά και γεφυρώνονται μακροχρόνιες αντιθέσεις, θα ήταν αρκετό να δικαιώσει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας». Κ. Καραμανλής.
«Η ένταξη στην ΟΝΕ ανοίγει μια νέα εποχή ασφάλειας και σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, τελειώνει οριστικά η εικόνα μιας Ελλάδας μικρής και ανασφαλούς. Κάθε Έλληνας πολίτης κερδίζει από την ένταξη. Κερδίζει σε ασφάλεια και σιγουριά για τον ίδιο, σε καλύτερες ευκαιρίες και δυνατότητες για τα παιδιά του.» Κ. Σημίτης.
Ο «σκιώδης πρωθυπουργός» Χορστ Ράιχενμπαχ δήλωσε «Οι καλοί επενδυτές θα δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα σε μια καθοδική φάση. «Αλλά αυτό το κάνουν όταν πειστούν ότι δεν πάει πιο κάτω, όταν δηλαδή βρισκόμαστε πλέον στον πάτο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στην περίπτωση της Ελλάδας».
Δυστυχώς, το βαρέλι, ο πάτος και το πρωτογενές πλεόνασμα, που ψάχνει εναγωνίως, ο τελευταίος στη λίστα των Financial Times, μεταξύ των ευρωπαίων συναδέλφων του, υπερφίαλος έλληνας Υπουργός Οικονομικών, δεν φαίνονται στον ορίζοντα.
Σήμερα 30 και 10 χρόνια αντίστοιχα, από την ένταξη στην ΕΕ και στο ευρώ, τίποτα από τα παραπάνω δεν επαληθεύθηκε και δεν υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον. Όλα μοιάζουν σαν ένα κακό όνειρο. Μήπως είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις;
Παναγιώτης
Γ. Γεωργόπουλος
Ταξίαρχος Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.
kostasxan
Ταξίαρχος Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.
kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου