Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Μέρκελ και Σαρκοζί αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.Γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής στο Παρίσι με αντικείμενο την αλλαγή των συνθηκών.


Γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής στο Παρίσι
με αντικείμενο την αλλαγή των συνθηκών

Τις ευρωπαϊκές συνθήκες φιλοδοξούν να ξαναγράψουν η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, ερήμην των εταίρων τους. Παρά τα βέλη που δέχονται για την ανικανότητα που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής να βάλουν φρένο στον κατήφορο της κρίσης χρέους, επιμένουν στον ίδιο δρόμο και τη Δευτέρα συναντώνται στο Παρίσι για να προετοιμάσουν την ατζέντα της συνόδου κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν έχει μετακινηθεί ούτε σπιθαμή από τις θέσεις της για τη διαχείριση της κρίσης. Ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι επιβάλλεται περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών και κάνοντας λόγο για κρίση όχι μόνο χρέους αλλά και εμπιστοσύνης επέμεινε στην αναγκαιότητα θέσπισης αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας για τα κράτη του ευρώ και επιβολής αυτόματων κυρώσεων σε όσα τους παραβαίνουν.
Απέρριψε τις κατηγορίες ότι επιχειρεί να εξουσιάσει την Ευρώπη, ισχυριζόμενη ότι όσα προτείνει είναι προς όφελος όλων.
Με το Βερολίνο συντάσσεται και ο Νικολά Σαρκοζί -αν και παρασκηνιακά επιδίδεται σε μπρα-ντε-φερ με την Άνγκελα Μέρκελ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. "Η Γαλλία και η Γερμανία, ύστερα από τόσες τραγωδίες, αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους, να κοιτάξουν μαζί το μέλλον", δήλωσε την περασμένη Πέμπτη. Ανέφερε ότι Παρίσι και Βερολίνο "μάχονται" για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη η οποία "θα ξανασχεδιάζει και θα αναθεωρεί" την οργάνωση της Ευρώπης.
"Περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανάληψη ευθύνης από μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση, αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον της ευρωζώνης και τη μελλοντική αναθεώρηση των συνθηκών", διευκρίνισε. Παράλληλα, προανήγγειλε πρόταση για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις στην ευρωζώνη, μέσω ενός συστήματος "ειδικής πλειοψηφίας".
Μέρεκελ και Σαρκοζί πιέζουν, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τον "χρυσό κανόνα", να εντάξουν δηλαδή στα συντάγματά τους το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
Στον γαλλογερμανικό άξονα κινείται και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. "Οι βαθιές αλλαγές στις συνθήκες δεν θα πρέπει να αποκλειστούν αλλά υπάρχουν και ταχύτερες διαδικασίες", δήλωσε και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης νέων, αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.
 Άφησε να εννοηθεί πως αν υπάρξει συμφωνία των "17" της ευρωζώνης, θα ανοίξει ο δρόμος για να ακολουθήσει η ΕΚΤ μία περισσότερο επιθετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η στήριξη των γαλλογερμανικών σχεδίων από την ΕΚΤ αποτελεί ένα ισχυρό όπλο, προκειμένου Βερολίνο και Παρίσι να πείσουν τους εταίρους τους. Το παζάρι έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, συναντήθηκε με τον Σαρκοζί και του διεμήνυσε ότι δεν θα μπλοκάρει τις αλλαγές, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα αφορούν μόνο στα 17 μέλη της ευρωζώνης και δεν θα επηρεάσουν τη χώρα του.
"Nein" στο ευρωομόλογο
Την ίδια στιγμή, η Άνγκελα Μέρκελ εμμένει στην άρνησή της να συζητήσει για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων. Επανέλαβε ότι κάθε κουβέντα είναι πρόωρη και επέμεινε ότι πρέπει να προηγηθούν βήματα περαιτέρω οικονομικής ενοποίησης. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "General-Anzeiger" της Βόννης, υποστήριξε ότι πρόκειτα για "λάθος εργαλείο" στην παρούσα φάση, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί ακόμη και ζημιογόνο για την ευρωζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Η γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της αν εγγυούνταν για τα χρέη όλων των κρατών", δήλωσε στην εφημερίδα "Neue Passauer Presse".
Πιέζουν οι ΗΠΑ
Οι παλινωδίες στην αντιμετώπιση της κρίσης έχουν θορυβήσει τις ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα στέλνει την Τρίτη στην Ευρώπη τον υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για την ανάληψη δράσης, ενόψει της συνόδου κορυφής. Θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί, τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι και τον Μάριο Ντράγκι.
Συνεδριάζει το ΔΝΤ για την 6η δόση, επιστρέφει η τρόικα
Τη Δευτέρα αναμένεται να παιχτεί και η τελευταία πράξη στην ιλαροτραγωδία της 6ης δόσης του δανείου της τρόικας προς την Ελλάδα. Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  συνεδριάζει, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση του μεριδίου του, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Το... σίριαλ της 7ης δόσης ξεκινά στο καπάκι, καθώς στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται η επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle ο αναπληρωτής διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν «προκαταρκτικές συζητήσεις» για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Το στέλεχος του Ταμείου παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τους Έλληνες και υποστήριξε ότι το Ταμείο είχε επισημάνει από την αρχή την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών.
Ανέφερε ως προτεραιότητες τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις υπηρεσίες και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Μήνυμα στην Αθήνα έστειλε και η Άνγκελα Μέρκελ, ενώπιον της Μπούντεσταγκ. "Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεσμεύθηκε  να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έτσι εκταμιεύθηκε η 6η δόση. Τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής τους", είπε. Κατέστησε σαφές ποιό είναι το διακύβευμα, προσθέτοντας: "Τον Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το 2ο  πακέτο στήριξης".
ΝΙΚ. ΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου