Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Στον αέρα το “κούρεμα”, στον αέρα και η Ελλάδα


Πως συνδυάζεται η αποχώρηση του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ κ. Batista με τις απειλές για υποβάθμιση από την S&P, το ελληνικό κούρεμα και την προειδοποίηση του Μπαρόζο ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη;

Κι όμως, κοινός παρονομαστής είναι η διάχυτη πλέον αγωνία της αποτυχίας του PSI plus εξαιτίας της απροθυμίας των ιδιωτών επενδυτών να μπουν στο πρόγραμμα.

Τόσο χθες στη συνεδρίαση του ΔΝΤ όσο και στα ευρωπαϊκά φόρα, εκφράζεται πλέον ανοικτά ο φόβος ότι θα αποτύχει το κούρεμα στο ελληνικό χρέος, κάτι που θα σημάνει αυτόματα την οριστική χρεοκοπία της Ελλάδας και μάλιστα εντός του ευρώ.

Στο ΔΝΤ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, κι αυτό γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποσοστό συμμετοχής στο PSI. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση κατά 100 δισ ευρώ του ελληνικού χρέους δεν είναι καθόλου διασφαλισμένη, όπως δεν είναι διασφαλισμένη και η επόμενη δόση προς την Ελλάδα.

Βασική αιτία της ρευστότητας που επικρατεί είναι το παζάρι που γίνεται για το επιτόκιο των νέων ομολόγων. Οι τράπεζες ζητούν πάνω από 8%, η Ελλάδα ζητά 4%-4,5%, κι εκεί σκαλώνει η όλη δουλειά.

Την ίδια στιγμή, η αποχώρηση του Βραζιλιάνου από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ φέρεται να έγινε ακριβώς γιατί ο ίδιος θεωρεί μη ρεαλιστικό το στόχο για το PSI.
Μάλιστα, η κατάσταση έρχεται να γίνει χειρότερη μετά τις απειλές της S&P για υποβάθμιση τόσο των ευρωπαϊκών οικονομιών όσο και του EFSF. Από τις απειλούμενες με υποβάθμιση χώρες θέλει η Ελλάδα να πάρει τη βοήθεια για να σταθεί στα πόδια, αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Οσο το PSI είναι στον αέρα τόσο θα είναι και στον αέρα η ελληνική οικονομία.
Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Μπαρόζο. Είναι η πρώτη φορά που θεσμικός παράγοντας της Ευρώπης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό δεν πρέπει να μας αφήνει καθόλου αδιάφορους.

«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε είναι αδιανόητο. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να το εξετάσουμε. Θα ήταν ωστόσο ένα κακό μήνυμα προς τις αγορές αν η ευρωζώνη χάσει ένα από τα μέλη της», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ερωτηθείς αν είναι πιθανή μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα.


antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου