Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

"Η κρίση χρέους στην Ευρώπη, καθρέφτης της Αργεντινής του 2001"


«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι ένας καθρέφτης της Αργεντινής του 2001», δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος της Αργεντινής, η Κριστίνα Κίρσνερ, έπειτα από την ορκωμοσία της για δεύτερη τετραετή θητεία, η οποία μεταδόθηκε live από το YouTube.
«Αυτή η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ένας καθρέφτης της Αργεντινής του 2001», είπε η Κρ. Κίρσνερ, δέκα χρόνια μετά τη στάση πληρωμών στη χώρα της, απευθυνόμενη σε βουλευτές και γερουσιαστές παρουσία πολλών λατινοαμερικανών ομολόγων της.
Η Κριστίνα Κίρσνερ στιγμάτισε ένα σύστημα, το οποίο δεν βασίζεται στην πραγματική οικονομία, αλλά στη χρηματοπιστωτική οικονομία. Σημείωσε ότι «οι τράπεζες δεν μπορούν να είναι η βάση της οικονομίας οφείλουν να είναι ένα εργαλείο της, ο μοχλός που επιτρέπει στην πραγματική οικονομία να παράγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες».
Τον Δεκέμβριο του 2001, η Αργεντινή είχε παγώσει τις καταθέσεις προκειμένου να σταματήσει τις αναλήψεις από τις τράπεζες και να αποτρέψει την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το μέτρο οδήγησε στο ξέσπασμα της πιο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα.

Τη διετία 2001-02 η οικονομία της
 χώρας παρουσίασε τη χειρότερη κατάσταση από το 1930. Το 2002, το χρέος είχε αυξηθεί, το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί, ενώ η ανεργία ανερχόταν στο 25%, με το πέσο να έχει υποτιμηθεί κατά 70%.Κι όμως, χάρη στη ραγδαία αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η χώρα καταγράφει από το 2003 ρυθμό ανάπτυξης 8% το χρόνο κατά μέσο όρο, με εξαίρεση το 2009.
Η πρόεδρος, 58 ετών, η οποία φέρει ακόμη το πένθος αν και έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από το θάνατο του συζύγου και προκατόχου της Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007), επανεξελέγη στις 23 Οκτωβρίου με ποσοστό άνω του 54% των ψήφων.
epikaira.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου