Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

ΕΣΕΕ: Σχεδόν 120.000 λουκέτα σε τέσσερα χρόνια


Στο χρονικό διάστημα 2009- 2011 έκλεισαν σχεδόν 60.000 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ άλλες τόσες περίπου προβλέπεται να κλείσουν το 2012, σύμφωνα  με την ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2011 που παρουσίασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σήμερα Δευτέρα.  
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, άσκησε σφοδρή κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τη διοχέτευση των πόρων του ΕΣΠΑ στην αγορά καθώς και για την απόφαση του υπουργού να δημιουργήσει μία νέα εταιρική μορφή με κεφάλαιο 1 ευρώ, για την οποία είπε ότι «ανοίγει η πόρτα για να μπουν απατεώνες στην αγορά, να την φορτώσουν με φέσια και να αποχωρήσουν».  
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη διάρκεια του 2011, οι οκτώ στις δέκα ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες.  
Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν επιδείνωση της κερδοφορίας τους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2012, οι πωλήσεις και τα κέρδη θα είναι μειωμένα και η απαισιοδοξία αυτή είναι μεγαλύτερη στις μικρές επιχειρήσεις.  
Η μία στις τρεις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ θεωρεί πολύ πιθανό το 2012 να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Η πιθανότητα ασυνέπειας είναι υψηλότερη στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις – η μία στις δύο από αυτές θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit, περαιτέρω συρρίκνωση παρουσίασε η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης το Νοέμβριο - αν και με βραδύτερο ρυθμό απ' ότι τον προηγούμενο μήνα.  Ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 47 μονάδες από 46,5 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο. Διαμορφώθηκε ωστόσο χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 47,2 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου, η δραστηριότητα συρρικνώθηκε και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, με τον δείκτη της Γερμανίας να υποχωρεί και αυτός κάτω από τις 50 μονάδες, όπως είχαν ήδη υποχωρήσει οι δείκτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2011.
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου