Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΚΠΕΜΠΕΙ S.O.S. !!!


Το ντόμινο πλέον ξεκίνησε. Το πουλόβερ του ευρώ άρχισε να ξηλώνεται και η Ελλάδα δεν αποτελεί τώρα πια την προτεραιότητα της Ευρωζώνης. Μετά την Ιταλία, στον τρελό χορό των spreads μπήκαν πλέον η Ισπανία αλλά και η ίδια η Γαλλία.
Σε νέα επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν σήμερα τα spreads των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας σε όλη τη μέχρι σήμερα ζωή της Ευρωζώνης.
Το spread των γαλλικών δεκαετών ομολόγων από την αρχή σήμερα διαμορφώθηκε σε 196,6 μονάδες βάσης. Το δε Ισπανικό σε 470,6 μονάδες βάσης. Ιδιαίτερα το επιτόκιο των δεκαετών Ισπανικών ομολόγων ανήλθε σε 6,9% από 5,9% που ήταν στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία τον Ιούλιο και το επιτόκιο αυτό είναι το μεγαλύτερο από το 1997!!!
Έπειτα από όλα αυτά, γίνεται πλέον φανερό ότι η Ευρώπη παραδόθηκε τώρα πια στην εξουσία των αγορών, μη μπορώντας να επηρεάσει απολύτως τίποτα. Όσοι γλιτώσουν από αυτό το τσουνάμι των αγορών που ξεκίνησε, θα είναι και οι τελικοί κερδισμένοι.


Ελεύθερη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για εξάπλωση της κρίσης χρέους, αφότου Ισπανία και Γαλλία κατέβαλαν μεγαλύτερο επιτόκιο στις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με πτώση 1,3% στις 957,62 μονάδες.
Πλήγμα δέχθηκαν για άλλη μία φορά οι τράπεζες, αλλά και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σόιμπλε: Η κρίση πλήττει την πραγματική οικονομία


Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει αρχίσει να πλήττει την πραγματική οικονομία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απηύθυνε έκκληση για επαγρύπνηση ώστε να μην μεταδοθεί η κρίση στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του ασφαλιστικού κλάδου στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως είναι σαφές πλέον ότι η κρίσηπυροδοτεί μεγάλη αβεβαιότητα στους κόλπους των επενδυτών.
Παρατήρησε πάντως ότι η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών είναι υπερβολική και εν μέρει αδικαιολόγητη.

Citigroup: Σοβαρός κίνδυνος χρεοκοπίας μίας χώρας του ευρώ

«Η Ευρώπη έχει στη διάθεση της κάποιες ημέρες ή εβδομάδες για να αποτρέψει την χρεοκοπία μιας χώρας του ευρώ», προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Γουϊλιαμ Μπούιτερ και ζήτησε την άμεση παρέμβαση των ευρωπαϊκών χωρών.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας μιας χώρας, όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας, η οποία – όπως είπε – «θα προκαλούσε οικονομική καταστροφή ικανή να συμπαρασύρει σε κατάρρευση το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις ΗΠΑ.»

Γιούνκερ: Καταστροφική ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ


«Καταστροφικό» χαρακτηρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε «καλό» αλλά όχι «ευθύ» δρόμο όσον αφορά στη δημοσιονομική της σταθεροποίηση.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξή του στην εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης. Σε μια τέτοια περίπτωση, εξηγεί, η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένηκατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.
Υπό την έννοια αυτή, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι «θεωρητικό», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ.

Παραδέχεται επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την δημοσιονομική της σταθεροποίηση, ωστόσο σημειώνει πως δεν θα χαρακτήριζε «αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup ασκεί κριτική στη Γερμανία και την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ, καλώντας τους Γερμανούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές. «Η γερμανική συζήτηση ενοχλεί εν μέρει», λέει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το ύψος του γερμανικού χρέους και υπενθυμίζει ότι με ένα χρέος της τάξης του 80% επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60%.
«Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup. «Φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Θέμα ημερών η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Ισπανίας και Ιταλίας – Στην πυρά του χρέους η ευρωζώνη

- Συντρίβουν κάθε υψηλό ρεκόρ τα spreads στα ομόλογα σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία
- Πτώση δίχως φρένα για το ευρώ
-
 Καταστροφική δημοπρασία στην Ισπανία
-
 Κατακόκκινες οι διεθνείς αγορές – Νέα μεγάλη πτώση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που πλησιάζει τις 700 μονάδες
-
 Για επερχόμενη χρηματοοικονομική καταστροφή προειδοποιούν αναλυτές
-
 «Το ευρώ έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει»

Ευρώ-συναγερμός – Spreads ρεκόρ για Ισπανία και Γαλλία

Καθημερινά πλέον συντρίβουν κάθε υψηλό ρεκόρ τα 10ετή ομόλογα της Γαλλίας και της Ισπανίας, απόδειξη πως η κρίση χρέους μόλυνε και τον κλειστό πυρήνα του ευρώ.
Ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τη σύσταση της ευρωζώνης για τα spreads στα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας με απόδοση 6,61%, τα αντίστοιχα ιταλικά έχουν απόδοση 7,17% ενώ ανεβαίνουν και τα γαλλικά 10ετή ομόλογα στις 195 μ.β με απόδοση 3,73%.
Τα spreads στην Ελλάδα στις 2.710 μ.β, στην Ιρλανδία στις 643 μ.β και στην Πορτογαλία στις 952 μ.β.
Η ευρωπαική κρίση χρέους γονατίζει το ευρώ που στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,34660.
Το Λονδίνο είναι στο -1,32%, η Φραγκφούρτη στο -0,91% και το Παρίσι στο -1,55%.
Νέα πτώση -0,74% στην Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει τις 700 μονάδες

Σοκ στην Ισπανία από καταστροφική δημοπρασία

Πίσω στο 1997, 14 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, γύρισε σήμερα η Ισπανία.
Σε μία καταστροφική όπως αποδείχτηκε δημοπρασία το Ισπανικό Δημόσιο άντλησε 3,563 δισεκατομμύρια ευρώ από 10ετή ομόλογα των οποίων η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,975%. Αυτό το νούμερο είναι και το υψηλότερο κόστος 10ετούς δανεισμού για την Ισπανία από το 1997.

Θέμα ημερών η χρεοκοπία της Ευρώπης

«Ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι έχουμε στη διάθεσή μας μερικούς μήνες, που θα μπορούσαν να είναι εβδομάδες ή ακόμα και μέρες, πριν υπάρξουν πραγματικοί κίνδυνοι για την χρεοκοπία χώρας όπως η Ισπανία ή η Ιταλία που θα οδηγούσε σε χρηματοοικονομική καταστροφή και θα παρέσυρε τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής»δηλώνει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.
Ο ίδιος περιμένει το εως τώρα αδιανόητο, την »μόλυνση» δηλαδή χωρών όπως η Φινλανδία και η Αυστρία και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για αδράνεια.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ένας άλλος τραπεζικός κολοσσός, η ελβετική UBS δημοσιεύει ανάλυση με τον χαρακτηριστικό τίτλο : «Το ευρώ έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει».
Ρίζα του κακού κατά την τράπεζα είναι η στρεβλή δομή της ευρωζώνης και ως άμεσες λύσεις προτείνει την αλλαγή των ευρωπαικών συνθηκών και αύξηση των εξουσιών της Κομισιόν.

Τώρα εμείς τι ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε; Αναρωτιόμαστε θα αποφασίσουμε να πηδήξουμε πρώτοι από το καράβι που βουλιάζει η τελικά θα πνιγούμε με αυτό;

Γι’ αυτό, για μια ακόμα φορά επισημαίνουμε προς την ελληνική πολιτική ηγεσία, να μην βιαστεί να ξεπουλήσει την Ελλάδα.

Ας έχουμε τουλάχιστον ένα οικονομικό μετερίζι να πιαστούμε, διαφορετικά θα μας παρασύρει και θα μας διαλύσει το τσουνάμι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου