Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Αποκαλυπτικό: Διόρθωσε την κατά λάθος ή τη σωστή υποβάθμιση η S&P;


Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard&Poor's υποβάθμισε χτες το βράδυ της Γαλλία μόνο για ... λίγη ώρα στέλνοταν μέρος των συνδρομητών του ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο περιείχε την πληροφορία ότι «μεταβλήθηκε η γαλλική πιστοληπτική ικανότητα». Μέσα σε μία στιγμή τα επιτόκια των γαλλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε νέο ευρωπαϊκό ιστορικό υψηλό ενώ το γαλλικό υπουργείο οικονομικών ξεκίνησε μία γιγαντιαία επιχείρηση για να εξετάσει τί συνέβη και να προσπαθήσει να σταματήσει την υποβάθμιση της χώρας.


Λίγη ώρα αργότερα ο οίκος άλλαξε άποψη και επιβεβαίωσε την άριστη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας και τη σταθερή προοπτική της κάνοντας λόγο για τεχνικό λάθος που προκάλεσε την υποβάθμιση. Ωστόσο, η υποβάθμιση γίνεται μέσω συνεδρίασης ομάδας του οίκου και απόφασης κατά πλειοψηφία η οποία υπογράφεται και στη συνέχεια δημοσιεύεται πρώτα σε συνδρομητές και μετά στα ΜΜΕ. Έτσι το τεχνικό λάθος ακούγεται από παράξενο έως απίθανο ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή που έλαβε χώρα. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως  για το «πώς ακριβώς έγινε η εσφαλμένη μετάδοση του ηλεκτρονικού μηνύματος του οίκου αξιολόγησης του αξιόχρεου Standard&Poor's, ότι δήθεν μειώθηκε η γαλλική πιστοληπτική ικανότητα», σήμερα βαθμολογημένη με «Ααα».
Ωστόσο φήμες κάνουν λόγο για διόρθωση όχι της λάθος αλλά της σωστής αξιολόγησης της Γαλλίας. Δηλαδή, αναφέρουν ότι ο οίκος πράγματι προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας αλλά στη συνέχεια την ... πήρε πίσω. Σύμφωνα με τις φήμες η υπεύθυνη για τη Γαλλία ομάδα αναλυτών κατέληξε με πλειοψηφία στο συμπέρασμα της υποβάθμισης εδώ και μερικές ημέρες και η πληροφορία έφτασε στο Παρίσι που ξεκίνσε μια εκστρατεία για να την εμποδίσει.
Η εκστρατεία πέτυχε αλλά στη συνέχεια η πραγματική αξιολόγηση κοινοποιήθηκε σε κάποιους συνδρομητές της εταιρίας, άγνωστο πώς.
Από εκεί και πέρα προκλήθηκε πανικός και ακολούθησαν όσα περιγράφηκαν παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου