Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Βόμβες» Ράιχενμπαχ για την φοροδιαφυγή


Σε συνέντευξή του στο «Έθνος» της Κυριακής, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης αποκαλύπτει, πως το σχέδιο δράσης υπάρχει έτοιμο από τον περασμένο Μάιο και έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα.

Ο Ράιχενμπαχ τονίζει την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κρίνει απαραίτητη τη πολιτική βούληση.

Παράλληλα, περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία και να γίνει η χώρα μας ελκυστική για τους επενδυτές – Ελληνες και ξένους.

«Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν θα είναι αρεστή σε όλους, αλλά είναι μια αναγκαιότητα για την κοινωνία στο σύνολό της από την άποψη της δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών», σημειώνει.

Όπως υπογραμμίζει ακόμη, πλέον είναι διαθέσιμη η τεχνική βοήθεια από άλλα κράτη-μέλη και από το ΔΝΤ, που παρέχουν τα καλύτερα εργαλεία και τις καλύτερες μεθόδους τους για να εντοπιστούν φοροφυγάδες, γεγονός που «θα πρέπει να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα, με την προϋπόθεση ότι όλοι είναι εξίσου προσηλωμένοι στον στόχο αυτόν».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών για τις εξαγωγές, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η στήριξη της ελληνικής διοίκησης, «στο να θέσει μια ολοκληρωμένη δέσμη κανόνων, που θα είναι κατανοητοί σε όλους και εύκολα εφαρμόσιμοι».

«Η ανάπτυξη εξαρτάται από την αποφασιστικότητα»
«Η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποφασιστικότητα με την οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μόνο εάν η ελληνική οικονομία γίνει πιο ανοικτή, διαφανής και δυναμική, μπορεί να βγει η χώρα από την ύφεση», προσθέτει.

Μέτρα και άμεσα για να μη χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ
«Στηρίζοντας τις ελληνικές Αρχές με τη διαχείριση των ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Επιτροπής, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Πρώτον, έχουμε επικεντρωθεί σε μεγάλα έργα με τη μεγαλύτερη δυνατή δυνατότητα απορρόφησης και οικονομικό αντίκτυπο.

Δεύτερον, αναζητάμε τα ανενεργά έργα, που μπορούν να ακυρωθούν και συνεπώς τα κεφάλαια να ανακατευθυνθούν σε ώριμα έργα.

Τρίτον, στηρίζουμε την κινητοποίηση της τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση ζητημάτων που εμποδίζουν την ομαλή προετοιμασία των έργων, τη σύναψη συμβάσεων και την εφαρμογή τους.

Τέταρτον, στηρίζουμε την απλούστευση του νομικού και κανονιστικού πλαισίου, όπου αυτό χρειάζεται, για παράδειγμα στα δημόσια έργα, σε απαλλοτριώσεις, κ.λπ. και, τέλος, υποστηρίζουμε την επανεξέταση και τον εξορθολογισμό των συστημάτων διαχείρισης.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα προβλήματα της συγχρηματοδότησης, στηρίζουμε επίσης και άλλες κινήσεις. Η Επιτροπή, για παράδειγμα, έχει ήδη εγκρίνει την αύξηση της συγχρηματοδότησης της ΕΕ με ποσοστό έως και 85% (στο πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης) και επιπλέον έχει προτείνει και πρόσθετη αύξηση μέχρι και 95%. Αυτό το τελευταίο όμως, βρίσκεται υπό έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει υποβάλει προτάσεις για την αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών ώστε να καλύψουν συμπληρωματικά κονδύλια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για έργα υποδομής», σημειώνει.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου