Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Η ευρωζώνη θα καταρρεύσει σε δέκα μέρες το πολύ.


«Αρχίστε να μετράτε αντίστροφα. Η Ευρωζώνη το πολύ σε δέκα μέρες θα έχει καταρρεύσει». Αυτό συμπεραίνει στο κεντρικό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times ο Wolfgang Munchau..
Μετά τις αποτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων της Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας την προηγούμενη εβδομάδα, η ευρωζώνη δεν λειτουργεί πλέον. 

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλωνιστεί ανεπανόρθωτα, ενώ και οι πιστωτές του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, δεν μπορούν πλέον να τον στηρίξουν. Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία πλέον, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον EFSF που θα κρατήσει ζωντανή την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Munchau υπάρχουν τρεις μόνο λύσεις που μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, αν και οι επιλογές έχουν περιοριστεί σημαντικά.
-Η απεριόριστη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,
-Πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου
-Άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.

Παράλληλα, σε άλλο άρθρο τους, οι
Financial Times επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν περί τα 241 δισ. δολ. χρηματοδοτικές τους ανάγκες, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκδώσει φέτος ομόλογα ύψους 413 δισ. δολ, όπερ σημαίνει ότι έχει καλυφθεί μόνο το 60% των αναγκών τους, οι οποίες φτάνουν στα 654 δισ. δολ.


Το ΔΝΤ θα μπορούσε να διασώσει την Ιταλία, με ποσόν έως και 600 δις Ευρώ (794 δις $), αναφέρει μια ιταλική εφημερίδα σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Mario Monti δέχθηκε πιέσεις για την επιτάχυνση μέτρων κατά της κρίσης.
Τα χρήματα θα έδιναν στον Monti ένα παράθυρο από 12 έως 18 μήνες για να εφαρμόσει, διαρθρωτικές περικοπές του προϋπολογισμού και την ανάπτυξη-προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καταργώντας την ανάγκη αναχρηματοδότησης του χρέους, αναφέρει η La Stampa , επικαλούμενη αξιωματούχους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου