Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Βρυξέλλες και Υπερεθνικές Εξουσιες! = Καληνύχτα Δημοκρατία!!!


"Φωτιές" σε όλη την Ευρώπη ανάβει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για άμεσο σύμφωνο νέας Ευρωζώνης, με γερμανική σφραγίδα, ως έσχατη λύση για τη διάσωση του ευρώ. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η Γερμανία φαίνεται πως προχωρεί προς την κατεύθυνση της αυστηρότερης δημοσιονομικής ενοποίησης, αλλά όχι της αποβολής κάποιας χώρας-μέλους.
Το Βερολίνο φέρεται να θέλει να δημιουργήσει μια δημοσιονομική ένωση με τα μέλη της Ευρωζώνης που το επιθυμούν, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ισχυρές χώρες που διατηρούν την αξιολόγηση των "3Α", οι οποίες θα κληθούν να βοηθήσουν τις αδύναμες χώρες.
Οι αδύναμες χώρες, σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να δεσμευθούν σε ένα αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και δομικών μεταρρυθμίσεων και να δεχτούν την παραχώρηση μέρους της εθνικής τους κυριαρχίας κυρίως σε ό,τι αφορά κατάρτιση εθνικών προϋπολογισμών που θα υποβάλλονται στις Βρυξέλλες, που σύμφωνα με την επιθυμία της Γερμανίας θα έχουν υπερεθνικές εξουσίες.
Παράλληλα, το σχέδιο της Μέρκελ προβλέπει αυτόματη επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες και καθιέρωση του "φρένου" χρέους σε όλα τα συντάγματα των χωρών που θα λάβουν μέρος σε αυτό το νέο σύμφωνο.
Όταν όλα αυτά συμφωνηθούν και υπογραφούν, η Γερμανία θα είναι πρόθυμη να συζητήσει τη διεύρυνση του ρόλου ΕΚΤ ώστε να μπορεί να αγοράζει μαζικά κρατικά ομόλογα, αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων, στην οποία μέχρι σήμερα αντιδρά.
Όπως μετέδωσε ο Αντώνης Φουρλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ δήλωσε ότι το Βερολίνο θέλει και τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης μαζί και αποκάλυψε ότι το γερμανικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης σε έναν χρόνο από τώρα. Στο ενδιάμεσο, το Βερολίνο θα προτείνει στη σύνοδο κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου να γίνει μια μίνι διακυβερνητική τον Μάρτιο, οπότε θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αλλάζουν τη λειτουργία της Ευρωζώνης, ώστε τον Δεκέμβνριο του 2012 θα γίνει κανονική διακυβερνητική στην οποία οι αποφάσεις αυτές θα εγκριθούν και θα αλλάξει οριστικά η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", το νέο σύμφωνο που προωθείται θα αφορά μόνον όσες χώρες είναι πρόθυμες να συμμετέχουν και αναμένεται να υιοθετηθεί με συνοπτικές διαδικασίες σε επίπεδο συνόδου κορυφής, όπως έγινε με τη συνθήκη του Σένγκεν.

Σόιμπλε για "Ένωση Σταθερότητας"

Το βράδυ της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο κρατικό κανάλι ARD, επέμενε ότι η κυβέρνησή του θέλει με αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, να εξελιχθεί η Ευρωζώνη σε μια "Ένωση Σταθερότητας". Όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, "αυτό θα διασφαλιστεί με την αλλαγή των συνθηκών".
"Θα πρέπει -τόνισε ο Γερμανός υπουργός- να τεθούν όρια στα ελλείμματα των εθνικών προϋπολογισμών. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κομισιόν θα απορρίπτει τα σχέδια των προϋπολογισμών. Αυτό σημαίνει αλλαγές των συνθηκών. Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα και αυτό θα είναι το σημαντικό μήνυμα, να πείσουμε δηλαδή ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα και ότι αξίζει κανείς να επενδύσει σ' αυτό".
Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να πειστούν και οι 27 χώρες της ΕΕ να αποδεχθούν γρήγορα τις τροποποιήσεις, γι' αυτό και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας μόνο μεταξύ των 17, ενώ χαρακτήρισε επιζήμια κάθε συζήτηση για ευρωομόλογα και για το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο ρόλος της ΕΚΤ στην κρίση.
Το γενικό περίγραμμα του σχεδίου για το νέο σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωζώνης αναμένεται να αποκαλύψει η Άγκελα Μέρκελ, την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε θα εκφωνήσει ομιλία στην Ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου με θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης κ. Ζάιμπερτ, το νέο σύμφωνο σταθερότητας για την Ευρωζώνη προετοιμάζεται σε συνεργασία με τη Γαλλία, αλλά θα τεθεί υπ' όψιν του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και η ολοκληρωμένη μορφή του θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Επιφυλάξεις Σαρκοζί

Στο Παρίσι, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Νικολά Σαρκοζί δαιτηρεί επιφυλάξεις για τα σχέδια Μέρκελ για μια Ευρώπη 3 ταχυτήτων και για τις υπερεθνικές εξουσίες των Βρυξελλών. Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να θεωρεί παράλογη τυχόν αποβολή ή απομόνωση των αδύναμων μελών της Ευρωζώνης και να επιμένει ότι τη λύση για την κρίση έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.
Μάλιστα, από χθες το Ελιζέ φρόντισε να επισημάνει ότι Γαλλία και Γερμανία συζητούν επί μιας μεταρρύθμισης που αφορά είτε τους 27 ή τους 17, ενώ η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές είπε ότι αυτό πάνω στο οποίο εργάζονται Βερολίνο και Παρίσι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας με αυστηρότατους κανόνες και ελεγκτικά μέσα.

Φωνές κατά διαίρεσης

Οι Βρυξέλλες αποκλείουν κάθε ιδέα για διευθυντήριο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και θεωρούν ότι η ευθύνη για τον έλεγχο των οικονομιών των χωρών ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι στις πρωτεύουσες κρατών-μελών όσο ισχυρές και αν είναι αυτές. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι έχουν υποβάλει προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγων και ότι οι καλύτερες προτάσεις είναι αυτές που θέλουν αλλαγή της συνθήκης και άρα περισσότερο χρόνο.
Την αντίθεσή του με τα σχέδια για Ευρωζώνη δυο ταχυτήτων, που θα παρακάμπτει τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών, όπως την Κομισιόν, εξέφρασε ανοιχτά ο πρόεδρος του Eurogroup. "Είτε θα υπαρξει ενας διακανονισμός μεταξυ των 27 που είναι παντα η καλύτερη δυνατη λύση είτε θα υπαρξουν ειδικές ρυθμισεις μεταξυ των 17 χωρών της Ευρωζώνης για την ενισχυση της οικονομικής συνεργασίας" είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας: "Αλλά μια απόπειρα διαίρεσης, ακόμη και των 17 χωρών μελών της Ευρωζώνης, και οργάνωσής τους σε δυο διαφορετικές ομάδες, θα μου φαινόταν μια πολύ κακή ιδέα".
Τα σχέδια του Βερολίνου έχουν προκαλέσει επίσης την αντίδραση της Φινλανδίας, αλλά της πρωθυπουργού της Δανίας Χελε Τορνιν Σμιτ, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιανουάριο, "Ένα από τα θέματα στα οποία ήμουν ξεκάθαρη και στο οποίο συμφωνήσαμε πολύ είναι η ιδεα ότι σε μια περίοδο κρίσης πρέπει να διατηρήσουμε ενωμένες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι 27 χώρες-μέλη πρέπει να παραμείνουν μαζί, δεν πρέπει να αποδεχθούμε διαχωρισμούς που δεν είναι αναγκαίοι" δήλωσε η Χελε Τορνιν Σμιτ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου