Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Καλιφόρνια: Έρευνα για τον ψεκασμό φοιτητών με σπρέι πιπεριού.


Σαν Φρανσίσκο. Έρευνα για τις μεθόδους καταστολής στα δέκα κάμπους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας σχεδιάζει να διενεργήσει ο πρόεδρός του, Μαρκ Τζ. Γιούντοφ, έπειτα από τον ψεκασμό με δακρυγόνο σπρέι πιπεριού κατά ειρηνικών διαδηλωτών, που οδήγησε σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικούς στο Ντέιβις.
«Η ελευθερία του λόγου είναι στοιχείο του DNA αυτού του πανεπιστημίου και η μή βίαιη διαμαρτυρία είναι κεντρικής σημασίας στην ιστορία μας», έγραψε ο Γιούντοφ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον ψεκασμό με σπρέι πιπεριού κατά φοιτητών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις. «Είναι μία αξία που πρέπει να προστατεύσουμε με επαγρύπνηση»,προσέθεσε.

Ο Γιούντοφ θα συγκαλέσει τις διοικήσεις των δέκα πανεπιστημιουπόλεων προκειμένου να συζητηθεί η «διασφάλιση της σύμμετρης αντίδρασης της αστυνομίας στις μή βίαιες διαδηλώσεις».
Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου δεν αποκάλυψε τη ταυτότητα των δύο αστυνομικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ωστόσο σύμφωνα με την επικεφαλής της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, Ανέτ Σπικούζα, πρόκειται για έναν βετεράνο με πολλά χρόνια στο σώμα και έναν «σχετικά νέο».
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο εμφανίζει έναν αστυνομικό να ψεκάζει με σπρέι πιπεριού μία σειρά φοιτητών που πραγματοποιούσαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία. Η πρύτανης του UC Ντέιβις, Λίντα Κατέχι, ζήτησε από τη διοίκηση της αστυνομίας της σχολής να συντάξει μία αναφορά σχετικά με το περιστατικό, δίνοντάς τους προθεσμία 30 ημερών. «Λυπάμαι πολύ για ό,τι συνέβη στο κάμπους μας και ως πρύτανης αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για το περιστατικό» ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Ωστόσο, δεσμεύομαι να πάρω μέτρα για να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο» προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου