Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Σρέντερ: Να ιδρύσουμε τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»


Το νέο καυτό θέμα των ημερών είναι η πιθανότητα η κρίση να οδηγήσει τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η συζήτηση που έχει ξεσπάσει προκλήθηκε από άρθρο του Niall Ferguson, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο οποίος προέβη σε αυτήν την πρόβλεψη στους Financial Times

Το Σεπτέμβριο του 2011, ωστόσο, υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής κυβέρνησης, με στόχο την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων, είχε ταχθεί και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, προτείνοντας να ιδρυθούν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». 

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Σρέντερ υποστήριξε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λάθος που αναμένουν ότι το ευρώ θα οδηγήσει μόνο του την Ένωση.

«Η σημερινή κρίση καθιστά αμείλικτα σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινή νομισματική ζώνη χωρίς μια κοινή δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική», είπε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να απαρνηθούμε την εθνική κυριαρχία».

«Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κάνουμε μια κυβέρνηση η οποία θα εποπτεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό σημαίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», ανέφερε.

Ο πρώην καγκελάριος, που είχε τα ηνία της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόταση που υπέβαλαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, να κινηθούν προς μια δημοσιονομική ένωση το 2012.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα με το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, αν βέβαια το εννοούν σοβαρά και θα έχει και την κατάλληλη αρχή, όπως ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών», παρατήρησε.

«Αυτός είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός και η προϋπόθεση για τη σωστή χρηματοδότηση, τα ευρωομόλογα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σρέντερ κάλεσε τα κράτη μέλη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνάψουν μια νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει εκείνη της Λισαβόνας η οποία σήμερα λειτουργεί ως θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης. «Στην κρίση βρίσκεται μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ο πρώην καγκελάριος, που υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία μόνο όταν ενωθεί πλήρως, έχει από καιρό επισημάνει τη Βρετανία ως ένα εμπόδιο για την περαιτέρω ενοποίηση της Ενωσης.

«Η Μεγάλη Βρετανία προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν είναι στο ευρώ, αλλά οι Βρετανοί, θέλουν πάντα να συμμετέχουν όταν πρόκειται για το σχεδιασμό ενός ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Και αυτό δεν λειτουργεί», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΟ : Ενωμένη Ευρώπη; Με ποιο τρόπο; Με Γερμανική επικυριαρχία; Γιατί και το 3ο Ράιχ οραματιζόταν κάτι ανάλογο. 

tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου