Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Η έγκριση της τρίτης δόσης φέρνει νέα μέτρα

Μπορεί να εγκρίθηκε η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά φαίνεται πως το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα...ασκήσει πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα.


Οι απεσταλμένοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμούν ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε καλά και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, να συμφωνούν ότι είναι άνευ προηγουμένου ο περιορισμός του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, αλλά εκφράζουν το φόβο ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα μπορεί να κολλήσουν.

Έχουν παρατηρήσει τις καθυστερήσεις στη βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου των δαπανών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ζητούν επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, για να πάρει και πάλι μπρος η οικονομία.

Στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπαίνουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομικοί ελεγκτές και φαρμακοποιοί, ενώ ζητούν και εκσυγχρονισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα συστήσουν τη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Αγροτικής Τράπεζας.

Εκτός αυτών, αφήνουν ανοιχτό "παράθυρο" για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι "ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η ελληνική αγορά εργασίας συνέβαλε την τελευταία δεκαετία στη δυσανάλογη αύξηση μισθών και στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας.

Για το λόγο αυτό, οι μισθοί πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την παραγωγικότητα. Μεσοπρόθεσμα, οι μισθολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα διέπονται από βελτιώσεις της παραγωγικότητας".

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να υλοποιήσει δεκάδες αλλαγές μέχρι το Μάρτιο, προκειμένου να διασφαλιστεί και η τέταρτη και μεγαλύτερη δόση του δανείου που ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με την περίοδο αποπληρωμής του δανείου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει ότι Ντομινίκ Στρος Καν είναι διατεθειμένος να προτείνει παράταση της περιόδου αποπληρωμής από 5 σε 10 χρόνια.

Ωστόσο, για να καταστεί κάτι τέτοιο αποτελεσματικό, θα πρέπει οι χώρες-εταίροι της περιοχής του ευρώ να συμφωνήσουν για μια παρόμοια παράταση της περιόδου αποπληρωμής για το δικό τους μερίδιο των δανείων προς την Ελλάδα.

Αναμένει, τέλος, ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί στο τέλος του 2011, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, καθώς μειώνεται το έλλειμμα, και τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα θα γίνουν εμφανή, καθώς θα βελτιώνονται οι υπηρεσίες.

contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου