Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Διαφορες σκεψεις

Διαβασα ενα άρθρο που εκανε την επανεμφανιση του χτες στο τρο(μα)κτικο οσο αφορα κατι δηλωσεις του Mark Weisbrot για το χρεος των Γερμανων απεναντι στην Ελλαδα...


H Γερμάνια θα πρέπει να μας πληρώσει πολλά περά των χρημάτων του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Δυστυχώς δεν υπάρχει όμως ένας ΗΓΕΤΗΣ εδώ στην Ελλάδα, όχι απλά για να ζητήσει τα αυτονόητα αλλά για να ταρακουνήσει την Ευρώπη συθέμελα. 



Ένας ηγέτης απλά θα εξηγούσε τους λογούς που θα αποφάσιζε Χτες κιόλας να ζητήσει τα χρήματα από τους Γερμανούς. Θα έπρεπε επίσης να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχουν συνάψει προηγούμενες ηγεσίες με Ευρωπαίους εταίρους. Είναι υποκριτικό να λες ότι θες μια Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή να ισχύει ουσιαστικά μόνο νομισματικά! Ούτε αμυντικά ούτε πολιτικά ούτε τίποτα! Όπως επίσης θα έπρεπε να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης Siemens (και όχι μόνο)ώστε να δούμε και από κει ποσά χρήματα η εν λόγο εταιρία μας φέσωσε και να τα ζητήσει πίσω. Δυστυχώς για τους Ευρωπαίους Πολίτες η Ευρώπη δεν είναι τίποτε παραπάνω από έναν Δορυφόρο των Αμερικανών.


Οι Αμερικανοί με την κρίση κατάφεραν να φέρουν το πρόβλημα στην Ευρώπη. Το μέλλον του Ευρώ και της Ε.Ε. είναι καταδικασμένο από την στιγμή που ΗΓΕΤΕΣ στην Ευρώπη γενικότερα δεν υπάρχουν. Φερέφωνα των Αμερικανών ναι ασφαλώς (βλέπε ΓΑΠ) Αλλά όχι ηγέτες που έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Ε.Ε. Η διάλυση του Ευρώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από την στιγμή που αδιαλλαξία της Γερμανίας να τυπώσει και αυτή με την σειρά της Ευρώ και να υποτιμήσει έτσι το νόμισμα κάνοντας το πιο ανταγωνιστικό στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα, έτσι ώστε να βοηθήσει τα κράτη μελή που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα είναι εμφανέστατη. Το ευρώ και γενικότερα η Ε.Ε. είναι ουσιαστικά μια αποτυχημένη φόρμουλα. Το μόνο όφελος που έφερε ήταν ουσιαστικά στους Γερμανούς οι όποιοι τα τελευταία 10 - 15 χρόνια μπόρεσαν και είχαν ως πελάτη τους Ευρωπαίους εταίρους τους! Πούλησαν πραμάτεια πούλησαν δάνεια, φέσωσαν την Ευρώπη, έκαναν με λίγα λόγια την δουλεία τους και τώρα με αργά αλλά σταθερά βήματα θα την κάνουν με ελαφρά από αυτό που θεωρούμε Ε.Ε. και Ευρώ. Ο λόγος; Μα γιατί πολύ απλά ότι είχαν να πουλήσουν στους ευρωπαίους εταίρους τους το πούλησαν! 


Ολόκληρη Ιαπωνία εδώ και 20 περίπου χρόνια παίρνει οικονομική ύφεση αφού δεν μπορεί να στοχεύσει σε καμιά αγορά αλλά ο Γερμανός, ο έξυπνος Γερμανός βρήκε τον τρόπο ο ίδιος να μην πάθει αυτό που έπαθαν οι περισσότερες ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες! Κατάφερε να επιβάλει στα κράτη μελή να γίνουν τα αποκλειστικά του πελατάκια! Με διαφορές συμβάσεις έργων που με άπλες διαδικασίες κατέληγαν σε εταιρίες γερμανικών συμφερόντων. Με την επιβολή άλλων αναπτυξιακών μοντέλων που θα αποδυνάμωναν βιομηχανικά τους εταίρους τους καθιστώντας την γερμανική βιομηχανία και ότι παράγει απαραίτητη για εκείνους. Άρα λοιπόν ο Γερμανός μας την έφερε μια χαρά και μπράβο του. 


Όμως η Ε.Ε. είναι αποτυχημένη και για πολλούς άλλους λόγους. Δεν μπορείς σε πολιτισμούς και κουλτούρες που έχουν ρίζες χιλιάδων χρονών να  επιβληθεί μέσα σε 10 – 20 χρόνια ένα καλούπωμα. Κακά τα ψέματα η Ευρώπη και τα κράτη της έχουν ιστορία χιλιάδων χρόνων. Δεν είναι μια ήπειρος όπως η Αμερική με ιστορία μερικών εκατοντάδων χρονών που δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα της μιας σου παλάμης. Δεν μπορείς επίσης να μην προσπαθείς να δημιουργήσεις μια ουσιαστική Ένωση η όποια θα είχε ως στόχο το συμφέρον όλων των μελλών της. Επιγραμματικά μέσα στο 11 θα πρέπει να περιμένουμε διάφορα. 





Καταρχήν ένα θερμό επεισόδιο το όποιο όπως διαφαίνεται θα είναι μάλλον στην Κορέα. Μια ακόμα οικονομική ύφεση η όποια θα δυσχεράνει την κατάσταση στην οικονομία της χώρας μας (και των άλλων βεβαία κρατών). Η χρηματιστηριακή άνθιση τα 2 τελευταία χρόνια καλά κράτησε και είναι ώρα σιγά να αρχίσει το «σορτάρισμα» Αυτό επιβεβλημένα θα οδηγήσει τουλάχιστον στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Αν βεβαία μέχρι τότε τα πράγματα στην Ελλάδα όσο αφορά την αντίδραση του κόσμου παραμείνουν ως έχουν. Θα παραμείνουν; Αμφιβάλω! Όταν μιλάμε για έλλειμμα στον προϋπολογισμό το όποιο αρχικά ήταν στο 13 τοις εκατο και αυτή την στιγμή είναι στο 8 τοις εκατό περίπου και έχοντας πάρει αυτά τα μετρά φανταστείτε τι μέτρα πρέπει να παρθούν ώστε μέχρι την λήξη του 2013 όπου θα πρέπει το έλλειμμα να χει φτάσει στο 3 % ! Μιλάμε απλά για ένα τρελό ξεπούλημα εργασιακών δικαιωμάτων, κρατικής περιουσίας, (ίσως ακόμα και εδαφικής) και ασφαλώς εθνικών ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θα υποχωρήσει σε αυτά, για χάρη των πιστωτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου